Bosna i Hercegovina

Vlada Federacije BiH usvojila plan zaduživanja za 2021. godinu

Usvojivši Plan zaduživanja za 2021. godinu Vlada Federacije BiH je zadužila Federalno ministarstvo finansija da ovaj dokument objavi na svojoj internetskoj stranici, a Generalni sekretarijat da ga proslijedi Parlamentu FBiH radi informisanja, izvijestili su iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Godišnji plan zaduživanja urađen je u skladu sa smjernicama i ciljevima definiranim Strategijom upravljanja dugom Federacije BiH za razdoblje od 2021. do 2023. godine, a obuhvata planove finansiranja utvrđene Budžetom FBiH za 2021. godinu, kao i kapitalna ulaganja utvrđena Programom javnih investicija FBiH 2021.- 2023. godina.

Na temelju potreba identificiranih Budžetom Federacije BiH za 2021. godinu i Programom javnih investicija (PJI) 2021. – 2023. godina, u 2021. godini planirano je angažiranje sredstava u ukupnom iznosu od 2.052,68 miliona maraka.

U ovoj godini bruto potrebe za vanjskim financiranjem iznose 1.432,68 miliona maraka, pri čemu se 791,72 miliona maraka odnosi na finansiranje kapitalnih projekata definiranih PJI-om.

Unutarnje zaduživanje planirano je u iznosu od 620 miliona maraka.

Izbor zaduženja kratkoročnim i dugoročnim instrumentima duga ovisi, prije svega, od strateških ciljeva i Strategijom upravljanja dugom definiranih načela zaduživanja na domaćem tržištu, uvažavajući, pri tom, i preferencije investitora, te njihovu izloženost prema Vladi FBiH.

Prilikom izbora instrumenata posebno će biti vođeno računa o riziku refinanciranja, uzimajući u obzir otplatni profil postojećeg unutarnjeg duga Vlade FBiH, navodi se u saopćenju.

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button