Bosna i Hercegovina

Milorad Dodik zbog afere “Ikona” saslušan u Tužilaštvu BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik danas je stigao u Tužilaštvo BiH. Kako saznajemo, povod je davanje izjave u vezi s aferom "Ikona", koja je prerasla u međunarodni diplomatski skandal.

Dodik je ranije dobio poziv kako bi tužiocima ispričao sve što zna o porijeklu ikone te njenom putu do njegovih ruku i danu kada ju je poklonio Sergeju Lavrovu.

Za sada nije poznato u kojem svojstvu je Dodik saslušan, svjedoka ili osumnjičenog.

Tužilaštvo BiH je nedavno saopćilo da postupajući tužilac u predmetu poznatom kao “Ikona” intenzivno poduzima aktivnosti na prikupljanju dokaza i saslušanju svjedoka.

Dodik je u pratnji svog osiguranja ušao na sporedni ulaz (Foto: I. Š./Klix.ba)Dodik je u pratnji svog osiguranja ušao na sporedni ulaz (Foto: I. Š./Klix.ba)

U proteklim sedmicama saslušan je određen broj svjedoka, među kojima i ambasador BiH u Rusiji Željko Samardžija te je upućena molba za pružanje međunarodne pravne pomoći nadležnim institucijama.

Nedavno je u Sarajevu stigao i ambasador Ukrajine Vasilj Kirilič, koji je održao sastanke s ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković i glavnom državnom tužiteljicom Gordanom Tadić.

Ambasador Kirilič je insistirao da se ikona odmah izuzme, a zatim da stručnjaci vještače i procjenjuju njenu vrijednost.

Podsjetimo da je Rusija odlučila vratiti spornu ikonu koju je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu 14. decembra prošle godine, a Rusija je savjetovala da se cijeli slučaj istraži putem Interpola.

Foto: I. Š./Klix.baFoto: I. Š./Klix.ba

Ukrajina je u više navrata zatražila vraćanje ikone tvrdeći da ona predstavlja njihovo kulturnog blago, što dokazuje i pečat na poleđini predmeta, a šef ukrajinske diplomatije je poručio da “Dodik nastavlja lagati”.

S druge strane, Dodik je poručio da će se, ukoliko Ukrajina ponudi ikakve dokaze, on izviniti i vratiti ikonu. Prije toga je optužio medije da su izmislili priču, a zatim Ukrajinu da radi direktno protiv njega. Dodikov savjetnik Radovan Kovačević je jednom prilikom kazao da ikona vrijedi 100-200 eura i da se može kupiti na internetu.

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button