Bosna i Hercegovina

Žestok verbalni okršaj zastupnika iz SDA i Konakovića na sjednici Skupštine KS

Na hitnoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo desio se žestok verbalni sukob između zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA) i zastupnika Naroda i pravde (NiP) Elmedina Konakovića.

Zaiskrilo je između SDA-ovih Mahira Devića i Harisa Zahiragića i Konakovića zbog prijedloga da se na sjednici razmatra prijedlog budžeta za ovu godinu. U opozicionoj SDA smatraju da ne postoji pravna osnova da se prijedlog razmatra na hitnoj sjednici.

“Nismo uopće razmatrali Nacrt budžeta. Trebali smo utvrditi Nacrt budžeta. Možemo skratiti i javnu raspravu, ali nemojte uskraćivati demokratiju građanima – 400.000 ljudi nije učestvovalo u javnoj raspravi”, smatra Dević.

Zatim je uslijedila žestoka Konakovićeva reakcija.

“Neka shvate da ovo radimo po propisima za donošenje budžeta. Govore nam šta je vlada trebala uraditi. Nije ovo problem vlade Edina Forte, ovo je problem prethodne vlade. Do 1. novembra nismo imali Nacrt budžeta, do 30. novembra nismo imali prateću dokumentaciju. Imamo prebitne tačke i apsolutno je sve po propisima. Sve je predloženo po rokovima. Ne igrajte se politike. Vaša nesposobna vlada nije usvojila sve što je trebala usvojiti, a sada hoćete da zaustavite zdravstvo, obrazovanje i sve ostalo – e neće moći”, poručio je Konaković.

Na Konakovićevo izlaganje regovao je Zahiragić.

“Podizanje prstiju mu ne daje na snazi argumentata, ne znam gdje je to naučio”, rekao je.

Zastupnica Bibija Kerla iz Demokratske fronte je također ukazala na to da budžet ne bi trebao biti razmatran na današnjoj sjednici.

Podsjećamo, prijedlog budžeta iznosi manje od milijardu KM i manji je za 160 miliona KM u odnosu na prethodni.

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button