Bosna i Hercegovina

Vlada KS će podržati najuspješnije samofinansirajuće studente

Na prijedlog Zastupnika Elvedina Okerića Vlada Kantona Sarajevo će podržati samofinansirajuće studente koji su bili vrijedni i položili sve ispite iz prethodne godine sa prosjekom 8,0 i više. S obzirom da su navedeni studenti na nekim fakultetima morali uplatiti čitav iznos školarine, dok su ostali fakulteti postupili u skladu sa Zaključkom Skupštine i omogućili uplatu prve rate studentima.

Nakon što je UNSA na osnovu inicijative zastupnika Okerića iz mjeseca novembra 2020. godine dostavila podatke o broju samofinansirajućih studenata Vlada KS će vec na jednoj od narednih sjednica donijeti odluku o visini podrške samofinansirajućim studentima koji su ostvarili navedeni prosjek. Vlada će preostale dvije rate zaslužnim studentima uplatiti, te studentima koji su uplatili čitav iznos, iznaći način povrata sredstava.

Ovo je Covid mjera za vrijedne studente i ostanak mladih ljudi u našoj zemlji kojima zakon jasno propisuje njihovo pravo ali na žalost pojedini dekani ga oduzimaju tako što imaju diskreciono pravo da li da odobre studentima budžetsko finansiranje iako su ostvarili na to pravo, izjavio je Okerić.

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button