Bosna i Hercegovina

Tegeltija: BiH je ispregovarala i platila vakcina za 40 posto stanovništva

Na 16. sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine državnim parlamentarcima na pitanja odgovaraju članovi Vijeća ministara, a predsjedavajući Zoran Tegeltija odgovarao je i na akutualna pitanja nabavke vakcina.

Zastupnik DNS-a Nenad Nešić tražio je konkretne informacije o vakcinisanju u BiH, a Tegeltija mu je odgovorio da BiH ima dogovoreno i plaćano vakcina za 40 posto stanovništva.

Foto: T. S./Klix.baFoto: T. S./Klix.ba

On je kazao kako je ranije najavio da će prve vakcine u našu zemlju doći do kraja prvog kvartala 2021. godini, a Nešić mu je odgovorio da je ranije najavljivao dolazak vakcina za kraj januara.

“Za te vakcine mi smo sve platili te čekamo isporuke. Nismo išli u sistem direktnih pogodbi dok nismo vidjeli da zajednički sistemi ne funkcionišu. Vlada FBiH tražila je još 100 hiljada doza ruske vakcine, kao i vakcina iz Kine. Ukupna trebovanja za direktne pogodbe su manje od 650 hiljada vakcina što je mnogo manje što smo već ranije ispregovarali”, kazao je Tegeltija.

Foto: T. S./Klix.baFoto: T. S./Klix.ba

Zastupnik SDS-a Mirko Šarović kazao kako BiH još nema budžet koji je trebalo već u prošloj godini biti usvojeno, da je to posve nedopustivo jer u punom sazovu imamo Vijeće ministara.

“To će se jako odraziti na budžetsku 2021. godinu, a budžeta neće biti mjesecima”, kazao je Šarović negodujući na odgovor koji je na jedno svoje pitanje dobio od Vijeća ministara.

Predrag Kožul (Foto: T. S./Klix.ba)Predrag Kožul (Foto: T. S./Klix.ba)

Njemu je odgovorio predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zorn Tegeltija kazavši kakoje budžet na devno mredu današnje sjednice ovog organa izvršne vlasti, a da će do parlamentaraca doći do kraja februara. Kazao je i kako je Vijeće ministara u zadnjem periodu nižim nivoima vlasti uplatilo više od 40 miliona KM sredstava za borbu pritiv pandemije.

Zastupnik HDZ-a Predrag Kožul problematizirao je izbor direktora i zamjenika direktora Obavještajno sigurnosne agencije (OSA), Tegeltija mu je odgovorio da se čeka rasplet sudskog postupka koji se vodi.

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button