Bosna i Hercegovina

Sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH završena zaključcima o migrantskoj krizi

Prihvatanjem zaključaka o sigurnosnom aspektu migrantske krize, predloženih od Komisije za sigurnost Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, okončana je 18. redovna sjednica ovog doma.

Zaključke je Komisija predložila nakon svoje hitne sjednice održane 14. januara u Bihaću s predstavnicima vlasti Unsko-sanskog kantona i drugih institucija od lokalnog do državnog nivoa. Predsjednik Komisije Damir Mašić je tada kazao da se učesnici sjednice nisu bavili humanitarnim aspektom migrantske krize niti je to njihova nadležnost.

Prema zaključcima koje je danas odobrio i Zastupnički dom, Parlament FBiH očekuje od sigurnosnih agencija na svim nivoima da uspostave učinkovit sistem koordinacije i usklade aktivnosti kontrole, boravka i kretanja migranata u Bosni i Hercegovini. Od svih policijskih agencija se zahtijeva da u okviru svojih nadležnosti, pojačaju aktivnosti na utvrđivanju identiteta migranata koji se zateknu na njihovom području djelovanja.

Učesnici januarske bihaćke sjednice,koji su tada posjetili migrantski kamp Lipa i zatekli nehumane uvjete boravka, narednim zaključkom su zatražili da se nadležnim institucijama stave na raspolaganje kontejneri iz kampa Bira, kao i da nadležna zakonodavna tijela hitno izmijene zakonsku legislativu u cilju adekvatnijeg i efikasnijeg postupanja u oblasti upravljanja migrantskom krizom.

Zastupnički dom traži hitno osiguravanje dodatnih uslovnih smještajnih kapaciteta, tj. privremenih prihvatnih centara u područjima i na teritoriji BiH koja dosad nisu snosila teret migrantske krize, što se prvenstveno odnosi na Republiku Srpsku.

Predstavnički dom poziva nadležne agencije da kontrolišu transfere novca koji se odnose na Bosnu i Hercegovinu, uglavnom putem Western Uniona, iz država iz kojih dolaze migranti, zaključeno je također na prijedlog Komisije za sigurnost.

Termin naredne sjednice Zastupničkog doma bit će poznat naknadno.

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button