Bosna i Hercegovina

SDA blokira izbor direktora OSA-e dok se ne riješi optužnica Mehmedagića

Danas se u Sarajevu održava 16. sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Na početku sjednice predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltijaodgovarao je na poslanička pitanja. Zastupnik Predrag Kožul postavio je pitanje u kojoj je fazi proces imenovanja direktora i zamjenika Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA).

Tegeltija je odgovorio da je proces u blokadi, jer bošnjački predlagači (kadrovi SDA i DF-a) insistiraju da i pored potvrđene optužnice, Osman Mehmedagić Osmica ponovo bude izabran na ovu poziciju.

– U ovoj fazi ne može biti izabran za direktora jer vodi se sudski postupak, zvaničan stav bošnjačkog predlagača je bio da on ostaje kod svog prijedloga i da očekuju konačan rasplet sudskog procesa, i ukoliko u sudskom procesu dokaže svoju nevisnost ostat će pri tom prijedlogu, ukoliko bude obrnuto, jasno je da to neće moći, naovdi Tegeltija.

Tegeltija je također naveo da se blokira i izbor zamjenika direktora OSA-eu, iako po tom pitanju ne postoji nikakav zvanična spor.

– Ne postoji spremnost da se bira zamjenik direktora OSA-e. O toj odluci zvaničnog predlagača, o stavu da se obustavlja proces za imenovanja direktora OSA-e i njegovog zamjenika sam zvanično obavijestio članove Predsjedništva BiH i zajedničku komisiju, da znate u kojoj se fazi mi nalazimo kod izbora direktora i zamjenika direktora agencije, naveo je Tegeltija.

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button