Bosna i Hercegovina

Mijatović: Čija je to Bosna?

Potpredsjednik Socijaldemokratske partije Vojin MIjatović istakao je u Pressingu kako je vrijeme da dođe do generacijske smjene političara, da su potrebni novi pristupi i nove uloge, kao i novi likovi u bosanskohercegovačkoj politici.

Neka bude novi kako god, pa ćemo vidjeti da li će biti bolji ili lošiji od starog“, rekao je Mijatović komentarišući time i novog gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića.

Mijatović je za N1 objasnio zašto kaže da je Bosanac i Srbin, dok Dodik kaže da on nije Bosanac, samo Srbin i da ga niko ne može natjerati da bude Bosanac. “Ne treba ga slušati u ime kompletnog naroda. On ima pravo da se izjasni kako želi, kao i svaki čovjek. Dodik to radi svjesno, svjestan da nema mu povratka. Sjetite se samo da je to isti čovjek koji je prije 15 godina govorio da je Bosanac. Ušao je u nacionalnu priču i on će to gurati do kraja“, komentarisao je te dodao:

Šta smo drugo nego Bosanci i Hercegovci. Može li mi Dodik, Bakir ili ko god da zabrani da budem i Srbin? Nemamo mi rezervne države. Ja sam sa dvije godine otišao u Beograd i uvijek sam bio Bosanac. Kada je krenuo rat i počele izbjeglice dolaziti u Beograd, govorili su nemojte uprljati nam grad. To su fakti koje znamo, ali to ne znači da ne treba da ih ne volite, ali moraš voliti svoju državu. Ova napaćena Bosna nije tijesna ni za mene ni za tebe. Onda mi kažu da sam ja ‘ubačen’, kako ću biti ubačen u sopstvenu državu. Čija je to Bosna? Ona je moja i tvoja, ko je koga ubacio? Otkud pravo nekome da postavlja takvu tezu? Dok se ne okrenemo činjenicu da je ključ puni suživot jer smo mi isti narod, bolje ćemo živjeti“.

Mijatović je u Pressingu sa Amirom Zukićem komentarisao i izjavu Dušanke Majkić nakon inicijative da himna BiH konačno dobije tekst.

Kad Dušanka Majkić priča da li je neko zaslužio ili ne, odnosno neko ko je inkasirao preko jedan milion maraka kroz plate, otpremnine, klasičan parazit ove države, možeš misliti kad priča u ime srpskog naroda dokle je došao srpski narod u BiH“, naveo je.

Mijatović je naglasio i kako će rukometna reprezentacija BiH zaigrati u Banjaluci te da se zaklinje da će to tako biti, komentarišući izjavu Dodika koji je nedavno izjavio da neće podržati inicijativu da fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine u budućnosti igra svoje mečeve i u Banjaluci. “Banjaluka je uvijek bila jedna od najljepših i za mene najljepši grad u BiH, bivšoj Jugoslaviji, i Banjaluka je evropska kolijevka rukometa i to će Banjaluka uraditi kad rad”, poručio je.

Govoreći o kandidatu za predsjednika Fudbalskog saveza Vici Zeljkoviću rekao je da je “Zeljković po profesiji Dodikov sestrić i ništa više”.

Mijatović je kazao i kako bi mnogo pomoglo ukoliko bi susjedne Srbija i Hrvatska govorili ljudima u BiH da je ovo njihova domovina, ali da ne ,misli da će se to uskoro dogoditi, kao i da te dvije zemlje samo “nastavljaju niz grjehe prema BiH”. Naveo je da BiH nikada nije uradila ništa loše tim dvjema državama, a da se one ne mogu pohvaliti lijepim ni ratnim ni poslijeratnim ponašanjem.

Zašto ne bismo potpisali sporazum o stogodišnjem miru kojim će konačno priznati granice, i sve ono što je sporno. Da prestanemo više s tim pričama. Zašto ne sjednemo bez obzira na Ceftu, da potišemo faie deal, da vidimo šta je s našim proizvođačima u Srbiji i Hrvatskoj. To su teme koje plaćamo suhim zlatom ove naše izabrane“, naveo je Mijatović.

Potpredsjednik SDP-a BiH mišljenja je da bi sve vjerske zajednice u BiH trebalo da se odmaknu daleko od države, te istakao kako “u zajednicama više uticaja ima pop ili hodža nego doktor nauka”.

Poručio je i da ćemo početi živjeti normalno onog momenta kada napravimo građanski koncept države te naglasio kako SDP ima najveću odgovornost, jer je ta stranka najveći opozicionar.

Govorio je i o “Pravdi za Davida” te naveo kako misli da će SIPA hapsiti po Banjaluci u vezi sa tim slučajem. Rekao je da su slučajevi Dženan memić i David Dragičević pokazali vrh ledenog brijega te da smatra da će se oba slučaja otvoriti do kraja, kao i da će David i Dženan ući u istoriju ove države.

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button