Bosna i Hercegovina

BiH i dalje bez komisije koja će nadzirati provedbu stategije za procesuiranje ratnih zločina

Na današnjoj sjednici Vijeća ministara BiH trebao je biti razmatran Prijedlog odluke o formiranju Nadzornog tijela za praćenje provedbe Revidirane državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina, ali to je odgođeno.

Kako je pojasnio državni ministar pravde Josip Grubeša, zamjenski članovi Nadzornog tijela koji dolaze iz različitih institucija nisu bili nacionalno izbalansirani.

Stoga je upućen zahtjev da se dostave imena novih članova, uz izraženo očekivanje da će to pitanje biti riješeno na narednoj sjednici Vijeća ministara.

Podsjetimo da je Vijeće ministara u septembru prošle godine usvojilo Revidiranu Strategiju za rad na predmetima ratnih zločina iz 2018. godine.

U toj strategiji je navedeno da će biti osnovano i Nadzorno tijelo koje će biti zaduženo za nadgledanje njenog provođenja. No, do formiranja tog tijela još nije došlo.

U strategiji je navedeno da u Tužilaštvu BiH postoji više od 550 neriješenih predmeta ratnih zločina u kojima je imenovano 4.500 poznatih počinilaca, i isto toliko predmeta u kojima nije poznat počinilac.

Na sudovima entiteta i Brčko Distrikta je oko 200 predmeta u kojima je poznat počinilac ratnih zločina. Jedan od ciljeva usvojene Strategije je i osiguranje efikasnog raspoređivanja predmeta na niže sudove, čija dinamika do sada nije bila adekvatna.

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button