Bosna i Hercegovina

Vlada Japana najavila pomoć BiH u iznosu od 8 miliona KM za upravljanje migracijama

Vlada Japana najavila je pomoć od osam miliona KM za upravljanje migracijama, prvenstveno za nabavku opreme za nadležne policijske agencije, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Ministar sigurnosti u Vijeću ministara BiH Selmo Cikotić danas je u Sarajevu održao odvojene sastanke sa ambasadorima Češke Ivanom Hlavsovom i Japana Makotom Itom.

Tokom susreta sa ambasadorom Japana razgovarano je o realizovanim zajedničkim projektima, te nastavku saradnje u oblasti sigurnosti.

Posebno je istaknuta velika podrška Ambasade Japana kadrovskom jačanju i opremanju službi zaštite i spasavanja, te je naglašeno da u ovoj oblasti postoji potreba za dodatno unapređenje odnosa.

Cikotić i Hlavsova ocijenili su kao veoma dobru dosadašnju saradnju institucija BiH i Češke, posebno u oblasti jačanja migracione i azilantske politike u BiH, deminiranja, te borbe protiv kriminala, trgovine drogom i organizovanog kriminala.

Izražena je obostrana spremnost za nastavak saradnje, razmjene informacija, te podrške u jačanju kapaciteta, posebno kada je riječ o efikasnijem odgovoru na migrantsku krizu.

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button