Bosna i Hercegovina

Feraget: Prijavu sam podnio protiv više od 45 osoba, Dalida Burzić je na prvom mjestu

Porodica Dženana Memića predala je Tužilaštvu Kantona Sarajevo zahtjev za smjenu glavne tužiteljice Sabine Sarajlije, a nakon hapšenja Zijada Mutapa i Hasana Dupovca zbog organizovanog kriminala. Advokat Ifet Feraget kaže da je u ovom slučaju podnio krivičnu prijavu protiv više od 45 osoba.

Pustit ćemo Tužilaštvo BiH da radi u miru. Nakon saslušanja odlučit će se da li će im biti predložen pritvor ili neka druga mjera, o čemu će konačnu odluku odnijeti Sud BiH. Ja sam podnio krivičnu prijavu protiv više od 45 osoba, na prvom mjestu je Dalida Burzić, ali morate pitati Tužilaštvo da li je ona obuhvaćena istragom. Svi tužioci koji su radili na predmetu moraju biti procesuirani. Ovo je sada treći sud koji se bavi slučajem, a radi se o slučaju koji bi svaki pravnik s malo iskustva riješio za 30 dana. Neko je zbog nekoliko ljudi doveo u pitanje integritet cijelog sistema i potrošio mnogo novca”, kazao je Feraget.

Kada je riječ o zahtjevu za smjenu Sarajlije, advokat porodice Memić ističe da je ona opravdana, ali da ne očekuje da će se desiti.

“Zahtjev za smjenu je više nego utemljen iz najmanje dva razloga, prvi je taj što bi svakom tužiocu trebalo biti poznato da se istraga ne okončava podizanjem optužnice, onda bi svi mogli podizati lažne optužnice. Drugi je taj što je Tuzilaštvo BiH otvorilo istragu zbog organizovanog kriminala, koja je zasnovana na dokazima koji se nalaze u Tužilaštvu KS. Kako to da jedan ili 10 tužilaca koji su radili na predmetu nisu vidjeli ono što vidi Tužilaštvo BiH? Postoji niz okolnosti zbog kojih tužilac može biti suspendovan. Da li svaki tužilac ima pravo da diže lažnu optužnicu i da li ga period razvlačanje suđenja štiti od krivičnog progona? To nije tako”, zaključio je Feraget.

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button