Bosna i Hercegovina

Počinje se sa Novim Gradom: Vijećnik Kristić zatražio ukidanje takse na istaknute firme za privredne subjekte na području ove općine

Nakon što je na kantonalnom nivou podnesena inicijativa za ukidanje parafiskalnog nameta – takse na istaknute firme, počelo se sa spuštanjem iste na općinski nivo.

Prva općina u kojoj je ova inicijativa podnesena je Općina Novi Grad Sarajevo, a podnio je vijećnik NiP-a Silvije Kristić.

“Na osnovu člana 97. i 98. Poslovnika o radu Općinskog vijeća Novi Grad Sarajevo podnio sam Općinskom vijeću i načelniku Semiru Efendiću inicijativu za ukidanje takse na istaknute firme za privredne subjekte”, kazao je Kristić.

Naglasio je da ovaj parafiskalni namet ne donosi nikakve benefite za privrednike, te da im općina ne obezbjeđuje nikakvu uslugu koja proizilazi iz naplate ove takse.

“Obzirom na teške okolnosti u kojima naši privrednici djeluju pogotovo u stanju pandemije ukidanjem ovog nameta pomoći ćemo im da taj novac radije usmjere na dodatna upošljavanja ili unaprijeđenje poslovanja i kvalitet pružanja usluga. Na narednoj sjednici OV Novi Grad tražit ću da se vijećnici izjasne o ovom prijedlogu obzirom da je isti dostavljen u zakonskom roku od 10 dana prije održavanja sjednice OV jer iziskuje finansijska sredstva”, dodao je.

Dinamika ukidanja ovog nameta podrazumijeva umanjenje takse u prvoj godini za 40%., a naredne dvije godine po 30%.

“Obzirom da je slična inicijativa upućena i na kantonalnom nivou i odlično je prihvaćena od strane javnosti i privrednika, siguran sam da će jednoglasno biti usvojena od strane vijećnika jer nam je i pored različitosti u političkom mišljenju dobrobit stanovnika i privrednika Novog Grada najvažnija.”

Sjednica Općinskog vijeća Novi Grad zakazana je za 11. februar 2021. godine.

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button