Bosna i Hercegovina

Komisija državnog parlamenta traži hitnu deblokadu računa Izvozno-kreditne agencije

Komisija za vanjsku trgovinu i carine Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici primila je informaciju o trenutnom stanju u Izvozno-kreditnoj agenciji (IGA) uzrokovanom blokadom glavnog transakcijskog računa.

U zaključcima Komisije je predloženo da se osigura pravna pomoć IGA-i, kako bi mogla zaštiti i braniti svoje interese u nadolazećim sudskim sporovima, zaduživanjem Pravobranilaštva Bosne i Hercegovine ili angažiranjem advokatske kuće.

Zaključkom je zatraženo i da se izvrši hitna deblokada računa, putem usvajanja izmjena i dopuna Zakona o osnivanju IGA-e ili izmirenje obaveza po osnovu sudske presude iz budžetskih sredstava, čime bi se deblokirao račun i osiguralo ponovno funkcioniranje IGA-e, koja je do sada, temeljem svojih poslovnih aktivnosti, bila u mogućnosti redovno servisirati obaveze.

Također, zatraženo je da se uspostavi Međuministarsko vijeće – na osnovu zaključka Vijeća ministara Bosne i Hercegovine od 5. juna 2018. godine i u skladu sa Zakonom o osnivanju IGA-e.

Zatraženo je i formiranje radne grupe koju će činiti predstavnici Vijeća ministara, vlada entiteta i IGA-e, a koja će raditi na daljnjim smjernicama za iznalaženje rješenja.

To bi uključivalo rad na dodatnim izmjenama Zakona o osnivanju IGA-e, pitanja vezana za nadzor nad radom Agencije, način donošenja odluka o izloženosti po pojedinim proizvodima, definiranje pokrića gubitka i raspored dobiti, definiranje odnosa IGA-e i vlasnika (entiteta i države), jasno definiranje proizvoda koje će IGA-e implementirati, a koji su potrebni izvoznicima, kapitalu s kojim će IGA raspolagati, te ostala pitanja vezana za neometan rad IGA-e.

Na sjednici Komisije usvojen je i u dalju parlamentarnu proceduru upućen Prijedlog izvještaja o radu te komisije za prošlu 2020. godinu te podržan Orijentacioni radni plan tog radnog tijela Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine za 2021. godinu, saopćili su iz Parlamenta Bosne i Hercegovine.

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button