Bosna i Hercegovina

Naša stranka: Predlagali smo rješenje za obrtnike koje je Vlada odbila

Obrtnicima su u ovoj godini porasli doprinosi na plate. Razlog je porast prosječne plate u FBiH. Iz Naše stranke kažu da je razlog povećanju ovog porasta ustvari nemar Vlade FBiH.

“Mi smo kroz Federalni parlament imali amandman na Zakon o doprinosima koji predviđa drugačiji obračun doprinosa za obrtnike. To je odbijeno. Dakle, svjesno je odlučeno da se nastavi s praksom u kojoj će prosjek diktirati preplaćena državna administracija a cijenu plaćati oni koji su finansijski ugroženi, u konkretnom slučaju obrtnici.

Posebno je apsurdan razlog zbog kojeg je prosječna plata porasla. Naime, porasla je jer se smanjio broj zaposlenih u prvom i drugom kvartalu u FBiH zbog pandemije, i to onih u realnom sektoru. Najčešće se radi o ljudima prijavljenim na najniže plate ili plate vrijednosti nižih od srednje. Istovremeno, broj zaposlenih u javnom sektoru je ostao isti ili približan, a iznos plate stabilan. Ovakvom politikom doprinosa prosječna plata bi mogla još rasti jer će iz platnog sistema izlaziti sve veći broj onih koji imaju male plate. Na svakom polju, pa tako i na ovom, imamo neodgovorno i nestručno upravljanje krizom.

Kad su obrtnici u pitanju, rješenje je jednostavno. Dakle, opet treba pokrenuti izmjenu Zakona o doprinosima. Moguće je ići u dva pravca. Jedan je da se doprinosi obrtnika vežu za najnižu platu, što je ujedno dugoročna subvencija obrtništvu, a druga opcija bila bi progresivnija i podrazumijevala bi da se na osnovu ostvarenih prihoda obrtnika pravi kalkulacija doprinosa.”

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button