Bosna i Hercegovina

Adamović o predmetu “Respiratori”: Na Zapadu bi ostavke pljuštale sutradan

Optuženi i predmetu Novalić i drugi, poznatiji kao “Respiratori” danas su se izjasnili da nisu krivi. Novinarka Fokusa Semira Degirmendžić čiji je tekst doveo do istrage u ovom predmetu, kazala je da nije bilo ni očekivano da će neko prihvatiti odgovornost. Advokat Vlado Adamović kazao je kako nije riječ o komplikovanom predmetu u odnosnu na druge koji se vode na Sudu BiH te da sada pravosudne institucije treba pustiti da rade svoj posao.

“Nisam vidjela da su optuženi nasekirani. Došli su svi tip-top sređeni, zvaršili formalnosti i sada čekamo rok od 30 dana da zakažu glavni pretres”, kazala je Degirmendžić u danu uživo.

Advokat Adamović istakao je kako je “individualan odnos onoga ko ide na sud kakav će imati stav”.

“Bitno je da to ne utiče na sud. A ako je dio strategije odrbane u ubjeđenju da od toga ima ili nema koristi, vidjet ćemo na kraju. Ako se neko opredijeli da prizna krivnju, postupak se usmjerava na skraćeni gdje se izvode samo dokazi optužbe. Ukoliko se izjasne da nisu krivi, onda se ide u redovno suđenje”, kazao je Adamović.

Degirmendžić je istakla kako, u trenutku kada je pisala tekst, nije očekivala ništa te da je bilo “teško očekivati da će ovo uopće dobiti sudski epilog”.

“Pomno smo pratili i iščekivali. Šta će dalje biti, možemo samo pratiti s obzirom da je u Tužilaštvo BiH odavno poljuljano povjerenje u javnosti, a izvještaji međunarodnih institucija, prvenstveno OSCE-a “Sindrom nekažnjivosit” gdje se potencira da je samo jedna optužnica podignuta u segmentu visoke korupcije u 2019. godini. To govori o neradu tužilaštva. Sve čemu smo svjedočili u početku, izjava Novalića da mu je tokom lockdowna telefon poslan u Austriju itd, bilo je dosta nelogičnosti, potcijenjena je inteligencija građana. do nas su stizale informacije gdje smo se pitali kako je to moguće. Danas smo čuli da sve mora dokazati bez obzira na ono što smo vidjeli, najveća odgovornost je na Tužilaštvu BiH”, kazala je.

Adamović je rekao kako “ni po čemu ovaj predmet nije predemt pravne težine kao u odnosu na druge predmete na Sudu BiH” podsjećajući kako Tužilaštvo i Sud BIH rade predmete ratnih zločina, privrednog kriminala itd.

Komentirajući izjave advokatice optuženog premiejra Fadila Novalića, Vasvije Vidović, da je Tužilaštvo imalo “medija plan” kako bi se premijer krminalizirao, Degirmendžić je rekla kako se ne osjeća prozvanom jer čvrsto stoji iza priče koju je objavila 27. aprila prošle godine, a tu je priču potvrdio i Sud potvrđujući optužnicu.

“Mi smo objavili ono što se krilo, da je 100 respiratora koj isu koštali 10,5 miliona KM dato na uvoz firmi koja se bavi uzgojem voća koja nije imala dozvolu za uvoz i prometovanje medicinskih sredstava. Ostale ponude nikada nismo vidjeli, ponude o kojiam se pričalo. Ne osjećam se prozvanom niti želim sve dok Vidović ne kaže na koje medije misli, imala je priliku da kaže koji su to mediji”, kazala je Degirmendžić.

Adamović je upitao zbog čega bi bilo polemike o tekstovima kada je optužnica potvrđena jer je tu novinar završio svoj posao.

“Da li će doći do presude, ne znamo. Osnov sumnje, osnovana sumnja i presuda su faze. Ne znamo šta će biti kraj ovog postupka. Vrlo je važno da pustimo sud i tužilaštvo da rade svoj posao”, kazao je Adamović.

Na pitanje da li bi premijer Novalić i ministrica finansija Jelka Milićević trebali obnašati ove funkcije dok traje postupak, Degirmendžić je rekla “ne”, dok je Adamović odgovorio:

“Praksa u Zapadnim zemljama gdje je moral nešto drugo, je da to već sutradan pljušte ostavke i suspenzije. Kod nas je drugačije. Ovdje nije definirano na način kako kod državnih službenika kako da postupe u kojoj fazi postupka. To je sada individualna stvar. Važna je percepcija i uobičajeno je u civliziranim zemljama da dok traju sudski postupci da se ljudi maknu s scene”.

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button