Bosna i Hercegovina

Tužilaštvo BiH danas iznosi dokaze protiv Osmana Mehmedagića i Muhameda Pekića

Na suđenju direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA) Osmanu Mehmedagiću i rukovodiocu Odsjeka za cyber sigurnost Muhamedu Pekiću, Tužilaštvo BiH će iznijeti materijalne dokaze, a trebalo bi da bude saslušan i pripadnik Federalne uprave policije Elvir Hubijer.

Suđenje je počelo u 9 sati u Sudu BiH.

Na prošlom ročištu, koje održano 22. januara, svjedočio je federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara, koji je kazao da je OSA prešla u ruke pojedinaca koji se ne bave državom, već progonom i borbom protiv neistomišljenika.

“To sam ja osjetio na svojoj koži, a mogu reći da se nakon ovoga sigurno neće dešavati da neko nezakonito iskorištava svoju poziciju, izuzima snimke… Poruka je da mi živimo u demokratskom društvu, gdje svako ima pravo podnijeti prijavu protiv bilo koga i protiv mene podnose prijave, i neka podnose, postoje institucije koje to trebaju ispitati”, kazao je on.

Osman Mehmedagić i Muhamed Pekić su optuženi za neovlašteno dobijanje informacija o pošiljaocu anonimne prijave protiv Mehmedagića.

Kako se navodi u optužnici, oni su na neutvrđen način saznali da je podnesena anonimna prijava, a Pekić je, po naređenju Mehmedagića da mu pribavi snimak, kontaktirao direktora BH Pošte 28. augusta 2020. godine, što je generalni direktor BH Pošte Mirsad Mujić potvrdio na suđenju.

Osim Mujića, svjedočili su i Edin Šikalo, direktor Službe unutrašnje kontrole u BH Pošti, te Nedim Matoruga, izvršni direktor Sektora za razvoj i informacione sisteme u BH Pošti.

Suđenje je počelo 18. decembra prošle godine, a odbrana tvrdi da optužnica ima politički cilj.

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button