Bosna i Hercegovina

Pojednostaviti zakonske procedure za instaliranje električnih punionica

Ukidanje i smanjenje poreza na imovinu za električna i hibridna motorna vozila

Predsjedavajući Skupštine KS Elvedin Okerić, zastupnica Neira Avdibegović-Dizdarević, te ministri Enver Hadžiahmetović i Adnan Delić primili su delegaciju Privredne komore FBiH, koja je ukratko predstavila rad Udruženja za elektro-mobilnost i Udruženja zastupnika i trgovaca novim automobilima FBiH.

Ključne teme

Predsjednik Privredne komore FBiH Mirsad Jašarspahić je kroz niz iznesenih primjera zemalja iz regiona prenio iskustva i pozitivne efekte koje sa sobom nosi elektro-mobilnost, te predstavio barijere s kojima se privrednici u našoj državi, ali i Kantonu suočavaju kada je u pitanju ova oblast.

I baš zbog toga, ključne teme sastanka su bile otklanjanje barijera ka uspješnoj implementaciji projekata iz oblasti elektro-mobilnosti, a što bi značajno u konačnici utjecalo na smanjenje zagađenja zraka kojem doprinose automobili.

Građani prioritet

Predstavnici Privredne komore su zatražili podršku Kantona Sarajevo u pogledu pojednostavljenja zakonskih procedura za instaliranje električnih punionica, ukidanja i smanjenja poreza na imovinu za električna i hibridna motorna vozila, osiguranja besplatnih parking mjesta u svim općinama za električna vozila, te mogućnostima vožnje trakom za javni prijevoz, kao i u realizaciji projekata izgradnje javnih električnih punionica u Sarajevu.

– Mi ćemo podržati sve projekte koji su u interesu zdravlja naših građana, jer su nama naši građani prioritet – poručio je ministar Hadžiahmetović.

 

Značaj podrške privrednicima

Ministar privrede Delić naglasio je značaj podrške privrednicima, rukovodeći se time da su najbolje prakse i iskustva privrednika važan doprinos za određivanje prioriteta i pravaca u kojima se i Vlada KS u budućnosti treba kretati.

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com