Bosna i Hercegovina

Ćudić: Odbijanjem nacrta zakona o zaštiti uzbunjivača vlast poručila žrtvama da jesu same

Zastupnica Naše stranke (NS) u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Sabina Ćudić je poručila da je odbijanjem nacrta zakona o zaštiti uzbunjivača u parlamentu vlada poručila žrtvama da jesu same.Kako su saopćili iz NS-a, na večerašnjoj sjednici parlamenta je odbijen nacrt koji će Čudić predložila.

“Zakon koji je odbijen nudi zaštitu osobama koje prijavljuju kršenje ljudskih prava, korupciju, generalno nezakonite radnje, kakve su i zlostavljanje štićenika u Zavodu u Pazariću, seksualno zlostavljanje i uznemiravanje o kojem se ovih dana intenzivno govori, mobing i diskriminaciju. Izgovor vlade bio je da nema potrebe za ovim zakonom jer je Zakon o zaštiti prijavitelja korupcije, koji vlada smatra sličnim zakonu koji sam predložila, prije tri godine usvojen u vidu nacrta. Međutim, taj zakon, čak i da je sličan, nije nikada usvojen”, tvrdi.

Smatra da je entitetska vlast ovakvom odlukom, kako je navela, mnoge koji su spremni da stanu u odbranu obespravljenih obeshrabrila da to učine. Odluku je protumačila kao porukom da žrtve jesu same.

Osim toga, navela je Ćudić, obeshrabrujuća je i činjenica da Vlada nije u stanju prepoznati suštinske razlike između Zakona o zaštiti uzbunjivača i Zakona o zaštiti prijavitelja korupcije ili da svjesno stvara zabludu o njihovoj sličnosti.

“Korupcija jest jedna od pošasti našeg društva, ali ona ne obuhvata nasilje, seksualno ili bilo koje drugo, različite vrste diskriminacije, uznemiravanja i sl. Ako ikad i usvoje Zakon o zaštiti prijavitelja korupcije, njegovom primjenom neće se početi rješavati problemi koje sam adresirala u Zakonu o zaštiti uzbunjivača”, zaključila je Ćudić, a saopćili su iz Naše stranke.

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button