Bosna i Hercegovina

Počinje suđenje Novaliću i ostalima: U petak izjašnjenje o krivici

U Sudu Bosne i Hercegovine za petak je zakazano ročište u predmetu Fadil Novalić i drugi, koji se tiče uvoza 100 respiratora iz Kine.

Respiratore je, podsjetimo, uvezla kompanija “Srebrena malina” u vlasništvu Fikreta Hodžića, a za potrebe Federalne uprave civilne zaštite.

Prvo ročište, koje označava početak suđenja počet će u petak, 29. januara u 9 sati pred sudijom Enidom Hadžiomerović, i na njemu bi se optuženi trebali izjasniti o krivici.

Podsjetimo da je Sud BiH 30. decembra 2020. godine potvrdio optužnicu u ovom predmetu u kojem su optuženi premijer FBiH Fadil Novalić, federalna ministrica finansija Jelka Miličević, suspendirani direktor FUCZ-a Fahrudin Solak, te firma „F.H. “Srebrena malina“ i njen vlasnik Fikret Hodžić.

 

Sud BiH nakon 20 dana zvanično potvrdio optužnicu protiv Novalića, Solaka, Hodžića i Milićević

Kako smo pisali, Novalić, Solak i Hodžić se terete za udruživanje radi činjenja kaznenih djela u vezi sa djelima “zloupotreba položaja ili ovlasti, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem, pranje novca, krivotvorenje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, krivotvorenje službene isprave i povredu obveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja financijskih izvješća i njihovo falsifikovanje ili uništavanje”, dok se Jelka Milićević tereti za nesavjestan rad u službi.

“Optužnicom se optuženima stavlja na teret počinjenje navedenih kaznenih djela u svezi sa nabavkom 100 komada respiratora u vrijednosti od 10.530.000 KM, te zaštitne opreme u vrijednosti od 2.900.000 KM za potrebe borbe protiv koronavirusa u Federaciji Bosne i Hercegovine u vrijeme neposredno nakon proglašenja stanja nesreće”, navedeno je ranije u saopćenju Tužilaštva BiH.

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button