Ilidza

Obnova vrtića Lužani na Ilidži: Muzur najavio povećanje kapaciteta na 300 djece

Načelnik Općine Ilidža Nermin Muzur, ministrica odgoja i obrazovanja Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović i direktorica JU „Djeca Sarajeva“ Suanita Banda ozvaničili su danas početak radova rekonstrukcije objekta vrtića „Lužani“.

Muzur je naveo da je taj objekt godinama je u istom stanju, te je tek obnovljen dio vrtića 2016. za oko 340 kvadratnih metara površine objekta i u funkciji je bio samo za dvije grupe djece što je oko 60 mališana.

“Kompletnom obnovom objekta povećat će se kapacitet vrtića na ukupno 300 djece, te će biti jedan od vrtića sa najvećim kapacitetom u Kantonu Sarajevo. Veoma je bitno unaprijediti kapacitete predškolskih ustanova, te ćemo u narednom periodu započet aktivnosti na kompletnoj rekonstrukciji vrtića i u Hrasnici i u Pejtonu, što će velikim dijelom riješiti probleme sa kojima se susreću roditelji”, istakao je Muzur.

Ministrica Hota-Muminović podsjetila je opredjeljenje Vlade Kantona Sarajevo za povećanje kapaciteta ustanova za predškolski odgoj.

Trenutno radimo na objedinjavanju registra svih objekata u Kantonu Sarajevo, koji su u fazi rekonstrukcije, koji čekaju rekonstrukciju i onih koji su u završnoj fazi. Na taj način ćemo imati kompletne podatke i nadam se u pravo vrijeme i po tome postupiti. U Budžetu za 2021. planirano je sufinansiranje boravka djece u predškolskim ustanovama kako bi se omogućilo uključenje što većeg broja djeca, a time i olakšalo roditeljima”, izjavila je ministrica Hota-Muminović.

Dio objekta koji će biti rekonstruisan obuhvatit će 10 grupnih soba za sve uzraste djece i glavnu kuhinju.

Zajedno sa postojećim dijelom, ukupno će imati 12 grupnih soba, što znači da će biti vrtić sa jednim od najvećih kapaciteta u Kantonu Sarajevo.

Projekt rekonstrukcije je vrijedan 1.041.300 KM, saopćeno je iz Općine Ilidža

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button