Bosna i Hercegovina

Cikotić: Sve se kvalitetnije nosimo s migrantskom krizom

Nezapamćen sukobi migranata u migrantskom centru u Blažuju. Dvojica policajaca su povrijeđena, a dva automobila MUP-a KS prevrnuta su na krov tokom sukoba migranata i policije. Uzrok su međuvjerske razmirice između šiita i sunita, potvrdio je ovo ministar sigurnosti BiH. Sarajevska policija je izrevoltirana, traže reakciju Vijeća ministara BiH. Ministar Cikotić odgovara: “Na sve kvalitetniji način upravlja se migracijama u BiH”.

Jedan Iranac je rekao neke loše stvari o poslaniku Muhamedu. Tu su bili neki ljudi iz Afganistana, Pakistana i Bangladeša. Tako je nastao problem. Razbijena su stakla, nastala je tuča sa policijom. To se dogodilo oko 22 sata. Policija je došla i riješila problem i sada unutra čiste. Pakistanci, Bangladežani i Afganistanci, svi su suniti, a Iranci prate šitsko učenje“, rekao nam je Hasan Šroder, migrant iz Bangladeša.

Tako su međuvjerske razmirice prerasle u sukob u kome je prema procjenama MUP-a KS učestovalo oko 2.000 migranata. Dva policajca, jedan radnik IOM-a i više migranata je povrijeđeno.

Nastupila je značajna materijalna šteta. Policajci u Kantonu Sarajevo ogorčeni, posebno na vozilima MUP-a KS, njih 20 je oštećeno, dva su prevrnuta potpuno, šest vozila IOM-a su oštećena, te vozila drugih organizacija“, izjavio je Admir Katica, ministar unutrašnjih poslova KS.

Za sada imamo informaciju da je lice koje je proizvelo kompletan nered već pod nadzorom u Imigracionom centru u Istočnom Sarajevu, izrečena mu je mjera protjerivanja“, istakao je Selmo CIkotić, ministar bezbjednosti BIH.

Sarajevski policajci ogorčeni, obratili su se Savjetu ministara koji upravlja migrantskom krizom u BiH.

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button