Bosna i Hercegovina

Izetbegović: Mislim da će Schmidt biti efikasniji, ali Inzko još može završiti neke stvari

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović je gostujući u Dnevniku D na Federalnoj televiziji govorio o brojnim temama i, između ostalog, o dolasku novog visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.

Izetbegović se osvrnuo na dosadašnji izostanak pravovremenih reakcija visokog predstavnika u BiH kada su se u našoj državi odvijala odlikovanja ratnim zločincima, vrijeđanje OHR-a u čestoj retorici predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika te je istakao da se nada da će nasljednik Valentina Inzka imati “jača” leđa jer on mora biti funkcionalni dio Dejtonskog paketa.

“Visoki predstavnik ne može da ne radi, on se na dnevnoj bazi treba baviti ovoj zemlji kao i mi. Novi visoki predstavnik u BiH treba jednostavno raditi svoj posao, ne dopustiti antidejtonske djelatnosti i sasvim jasne provokacije prema OHR-u i Dejtonskom mirovnom sporazumu koje sam nabrojao. Treba pomoći funkcionalan rad u BiH. Ja se nadam da Christian Schmidt to može, imat će Njemačku iza sebe”, kazao je Izetbegović.

Naglasio je da se BiH neće samo njegovim dolaskom vratiti u fokus njemačke, već se polako vraća i u centar svjetske politike.

“U tome svakako ima i naše zasluge jer SDA je svom snagom u zadnjih godinu napala jedan takav indolentan, kukavički odnos međunarodne zajednice i PIC-a. Vrlo smo ih konkretno prozivali i počeli smo ih tjerati da reaguju, da ne šute, ne spavaju da jednostavno ne dopuste da na takav način budu vrijeđani i oni i ova država, da se ne prave krize, blokade. Zbog toga mislim da će nasljednik biti efikasniji, a nadam se da Inzko još uvijek može uraditi i ne otići iz ove zemlje kao čovjek koji je sve vrijeme bio zabranjen”, naglasio je.

Kako je kazao mogao bi na odlasku donijeti Zakon o zabrani negiranja genocida i nekoliko stvari koje bi se odnosile na funkcionalnost i prohodnost državnih institucija.

“To je sve mogao uraditi i dosad, ali nije i to može i sada sve do zadnjeg dana. U ovoj situaciji je i PIC trebao biti odlučniji i dramatičnije reagovati na ove stvari i bolje se braniti i natjerati OHR da se pokrene na način kako je to SDA radila zadnjih nekoliko godina. Mi smo jednostavno krenuli svom snagom na njih”, naveo je.

Za razliku od Milorada Dodika koji ne želi OHR i Dragana Čovića koji bi više volio da je to ured u Evropi izvan BiH, Izetbegović je naglasio da SDA želi da ta institucija bude u našoj državi i to potpuno funkcionalna kako joj i nalaže aneks Dejtonskog sporazuma.

“Dodik bi naravno da svi stranci odu iz ove zemlje i da onda može napraviti svoj referendum i šta je već zamislio te da se onda vratimo u najtežu postratnu krizu za koju bi se i on pokajao kada bi zaista krenuo u nju”, kazao je.

Govorio je i o potrebi za nezavisnim agencijama i institucijama poput Tužilaštva BiH, VSTV-a, OSA-e, CIK-a rekavši da je saglasan i spreman pomoći visokom predstavniku ukoliko može taj problem riješiti i dovesti do toga da se one nazivaju vlasništvom stranaka.

“Mislim da je Tužilaštvo definitivno protiv Bošnjaka jako prosrpsko jer imali su sada ovu aferu ‘Ikona’ i vidjet ćete da će je zataškati kao što su to učinili i sa svime dosad što se odnosi na srpske lidere. S druge strane, dlaku na četvero će cijepati Fadilu Novaliću i Bošnjacima”, poručio je Izaetbegović.

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button