Svijet

Rimski Panteon je najstarija zgrada na svijetu koja se koristi i nakon 2.000 godina

Kada posjetitelji uđu u Panteon u Rimu i nađu se ispod njegove ogromne kupole, mogu doživjeti gotovo isto iskustvo kao i gosti koji su posjećivali ovu impozantnu građevinu prije 2.000 godina.

“Svako ko zakorači u Panteon odmah osjeti težinu ljudske historije, ali i nevjerovatnu lakoću ljudske kreativnosti. Kada uđete u ovaj veliki prostor, pogledate prema gore i vidite nebo ili oblak koji prolazi, ne možete prestati razmišljati kako su to ljudi mogli napraviti prije dva milenija”, rekao je za BBC John Ochsendorf, profesor arhitekture na MIT-u i bivši direktor Američke akademije u Rimu.

Panteon je najstarija zgrada na svijetu koja se i danas koristi. Građevinu je oko 125. godine poslije rođenja Isusa Krista rekonstruisao rimski car Publije Eli Adrijan i to je ustvari bila treća obnova objekta. Prethodni Panteon je zapaljen oko 80. godine te je obnovljen nedugo nakon toga. Ipak, ponovo se zapalio oko 110. godine kada je u njega udario grom, zbog čega su počele kružiti glasine da je proklet.

Panteon znači “svi bogovi” i, iako se uobičajeno smatra da je zgrada bila mjesto posvećeno rimskim božanstvima, njegova izvorna svrha zapravo nije poznata.

Uz rijetka spominjanja ove građevine u drevnim tekstovima, historičarima nije posve jasno čemu je Panteon služio. Iako bi mogao predstavljati hram, historičarka arhitekture Lynne Lancaster kaže da su rimske građevine obično bile višenamjenske.

Legende pak kažu da je to upravo mjesto na kojem se osnivač Rima Romul popeo na nebo. Drugi vjeruju da je u Panteonu rimski car mogao komunicirati s bogovima.

“Bez obzira na razne priče, impozantna građevina svakako je predstavljala važan simbol carske moći”, rekao je Luca Mercuri, trenutni direktor Panteona.

Stoljećima nakon izgradnje Panteona mnogi arhitekti su kopirali njegovu unutrašnjost kako bi novim građevinama dali sličnu vrijednost, od američkog Kongresa u Washingtonu do zgrade Somerset House u Londonu.

Iako je Panteon već otkrio neke od tajni svojih dizajnera, današnji arhitekti i dalje pronalaze magiju u detaljima ove građevine. Kako dan odmiče, sunce treperi oko unutrašnjosti kupole Panteona, što izgleda poput džinovskog sunčanog sata.

“To je jedno od rijetkih mjesta na svijetu gdje zapravo možete gledati kako se Zemlja okreće”, kazala je Lancaster.

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com