Ilidza

Mreža Senaida Memića za kriminal od 100 miliona KM

Erduan Kafedžić, šef Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS, nedavno je, gostujući na Face TV najavio velike antikoruptivne predmete.

Kafedžić nije htio govoriti o detaljima, ali je spominjao “čuvare zarobljene države” što je trebalo implicirati da se radi o zvaničnicima i političkim vladarima koji se ponašaju kao lokalni šerifi.

Iako šef Antikoruptivnog ureda nije htio govoriti o detaljima, uprkos tome što se, očigledno, radi o predmetima koji su od velikog interesa za javnost, Raport otkriva detalje jedne od velikih koruptivnih afera koja je postala predmet istrage Tužilaštva Kantona Sarajevo i to po prijavi Ureda.

Prema informacijama Raporta, Ured je zadokumentovao ogroman koruptivni kriminal bivšeg načelnika Općine Ilidža, a novopečenog diplomate – Senaida Memića!

Ova informacija potvrđena je u Tužilaštvu KS.

O čemu se radi?

Raport otkriva da je Ured, češljajući procedure zapošljavanja, ušao u trag ogromnoj korupciji, koja je prema grubim procjenama rezultirala štetom po budžet u iznosu većem od 100 miliona KM!

Naime, zadokumentovano je da je Memić mimo svih procedura uhljebio oko 30 osoba, uglavnom stranački povezanih sa SDA. Uhljebljeni su svi mimo konkursne procedure, odnosno, konkursa nije ni bilo!

Svih 30 osoba, Memić je pred izbore unaprijedio u državne službenike. Zanimljivo je da su svi postavljeni u ključne sektore – urbanizam, finansije, komunalije.

Osim što je Memić, mimo zakona, uhljebio tridesetak osoba, kako saznajemo, odredio im je veće plaće od zakonom dozvoljenih.

Prema nezvaničnim informacijama koje smo dobili iz Tužilaštva KS, samo na osnovu tih plaća, po budžet Ilidže nastala je šteta veća od milion KM!

No, tu nije kraj.

Nije Memić nasumično uhljebljivao stranačke poltrone – on ih je strateški rasporedio.

Većina njih, kako smo već rekli, radi u sektoru za finansije i urbanizam.

Češljajući dublje, Ured je došao do frapantnih podataka da je stotine urbanističkih dozvola izdato na sumnjiv način!

Upravo zbog toga, kako nam je rečeno, uskoro će krenuti i revizija urbanističkih i građevinskih dozvola, a prema grubim procjenama, to je kriminal težak oko 100 miliona KM!

Dopuna krivične – u mrežu uključio i suprugu

Na ovu krivičnu prijavu, koju je Antikoruptivni ured uputio Tužilaštvu KS, kako saznajemo jutros je stigla i dopuna.

Ta dopuna se može smatrati kao šlag na tortu. Naime, Memić je u cijelu kriminalnu mrežu uključio i svoju suprugu – Velidu Memić. Ona je od ranije uposlena u Općini, a nedavno je, naravno mimo procedura, unaprijeđena. Memićka je, inače, bivša ministrica pravde KS.

Zanimljivo je da je Memić, kada je shvatio da postaje predmet istrage Ureda, pokušao zataškati nelegalna uhljebljenja.

On je naime, naknadno raspisao određene konkurse kako bi legalizirao svoj očiti kriminal.

Svima otkaz u roku od 30 dana

Ipak, kako saznajemo Ured je zajedno s Inspekcijom KS donio rješenje po kojem se svim nelegalno zaposlenim mora raskinuti ugovor o radu. I to u roku od 30 dana.

Šta kažu iz Ureda

Iz Ureda nam nisu htjeli detaljno odgovoriti na naša precizna pitanja o saznanjima do kojih smo došli. Ipak, iz odgovora se da naslutiti da je informacija tačna. Ovo je njihov odgovor:

“Vezano za Vaše pitanje, informišemo Vas da se radi o povjerljivim informacijama i da iste mogu biti dostavljene samo Vladi kao predstavniku osnivača, te nadležnim institucijama u svrhu eventualnog provođenja postupaka iz njihove nadležnosti (sudovima, tužilaštvima, revizorima u postupcima revizije isl.), a što je propisano članom članom 11. navedene Uredbe”.

Treba li ga poslati u diplomatsku misiju?

S obzirom na ovu krivičnu prijavu i istragu Tužilaštva KS, postvlja se pitanje da li Senaid Memić treba postati bh. ambasador u Maleziji?

Naime, njega je SDA, nakon unutarstranačke trgovine, imenovala diplomatom kako bi oslobodila put za kandidaturu Fikreta Prevljaka za načelnika Ilidže. Memić je nadavno dobio i zeleno svjetlo od Malezije, ali pitanje je da li BiH treba osumnjičenika slati u diplomatsku misiju?

SDA podijeljena – Tužilaštvo KS na ispitu

Senaid Memić je jedan od kadrova SDA kojima je “istekao rok”. Mnogima unutar SDA nije bila najjasnija njegova uloga tokom predizborne kampanje. Naime, mnogi su smatrali da je Memić radio protiv Fikreta Prevljaka (SDA), a u korist novog načelnika Nermina Muzura (NiP).

Sam Memić je često kritizirao poteze SDA i način vođenja predizborna kampanje, što je vjerovatno imalo utjecaja na katastrofalan rezultat SDA na Ilidži.

No, upravo ta Memićeva pozicija sad utječe na rad Tužilaštva KS.

Kako je Raportu nezvanično rečeno, dio SDA vrši pritisak na Tužilaštvo da se predmet protiv Memića stavi u ladicu, dok druga struja insistira na njegovom provođenju.

Širenje revizije

Nakon što je otkriven kriminal ogromnih razmjera na Ilidži, kako nam je rečeno Ured za borbu protiv korupcije priprema reviziju i u drugim sarajevskim općinama.

Posebno će biti zanimljivo kada na red dođu Općina Centar i Trnovo.

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pogledajte još
Close
Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com