Bosna i Hercegovina

Obradović predložio ukidanje diskriminacije u izboru rukovodstva općinskih i gradskih vijeća

Zastupnik Nezavisnog bloka u Zastupničkom domu Federacije BiH Amer Obradović podnio je danas inicijativu za prijedlog Izmjena i dopuna Zakona o principima lokalne samouprave u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Obradović Parlamentu FBiH predlaže da usvoji dva nova stava u Članu 13. Zakona kojim bi izbor predsjedavajućeg i zamjenika predsjedavajućeg vijeća zahtijevao prihvatanje zajedničke liste dva kandidata.

“Cilj je stati ukraj praksi kojom se, tamo gdje je obaveza vijeća (u općinama gdje ima manje od 80% pripadnika jednog konstitutivnog naroda) da za predsjedavajućeg bira člana konstitutivnog naroda ili iz reda Ostalih različitog od načelnika/gradonačelnika, ova obaveza zaobilazila tako što bi vijeće izabralo zamjenika predsjedavajućeg iz istog naroda, a onda ne bi izabralo predsjedavajućeg”, saopćili su.

Razlog za donošenje ovog zakona je očigledna neusklađenost prakse s namjerom zakonodavca i ustavotvorca, koje se tiču izbora predsjedavajućeg općinskog vijeća, dodaju.

“Pojednostavljeno objašnjeno, ovim bi se stavila tačka na praksu kojom politička većina u nekim lokalnim zajednicama izbjegava izabrati predsjedavajućeg – koji treba biti iz reda manje zastupljenog naroda – nego izabere samo zamjenika predsjedavajućeg ‘po svojoj volji’ koji potom de facto vrši funkciju predsjedavajućeg tokom čitavog mandata i zajedno s načelnikom/gradonačelnikom iz istog naroda upravlja opštinom/gradom”, kažu u Nezavisnom bloku.

Ukoliko bude usvojen Obradovićev amandman, dodaju, predsjedavajući i njegov zamjenik ili zamjenici bi se birali “u paketu” sa zajedničke liste i time bi bila spriječena zloupotreba postojećih zakonskih odredbi u diskriminatorne svrhe.

”Evo, u mom Stocu već drugi mandat HDZ BiH ne izabere predsjednika, a izabere zamjenika iz istog naroda iz kojeg je i načelnik, te tako ‘osakaćenim’ vijećem tokom čitavog mandata upravlja jedan narod. Takva praksa predstavlja drsko kršenje principa konstitutivnosti naroda i predloženim amandmanima bi se ona spriječila. Ovim bi se riješile i moguće zloupotrebe širom Federacije, od Bosanskog Petrovca, Vareša, Busovače, Bugojna, Viteza, Čapljine… pa do mog Stoca”, kazao je Obradović.

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button