Bosna i Hercegovina

Nihad Čolpa: Državna vlast bez rješenja, građani bez vakcine

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Nihad Čolpa oglasio se povodom, kako je rekao, raspada sistema u nabavci vakcina.

“Kristalno je jasno da je državna četvorka iznenađena razvojem efikasne vakcine. Drugačije se ne može objasniti totalni haos oko nabavke vakcine u BiH, koji će za posljedicu imati podizanje ‘imunološke zavjese’ ili ‘Bosanskohercegovačkog imunološkog zida’ prema zapadnom svijetu tokom 2021. godine, jer prema trenutnoj dinamici nabavke vakcina, zdravstveni pasoš zapadnih zemalja posjedovat će vrlo mali broj građana BiH”, naveo je Čolpa.

Dodao je da izostanak pravovremene imunizacije pretvara BiH u sabirni centar nevakcinisanih osoba, dok će posljedice po živote građana i ekonomiju biti fatalne. Aktuelna vlast, smatra, gora je od prirodne nesreće.

“Mnoge države provode imunizaciju građana više od mjesec dana. Naši najbliži susjedi imaju vakcine od nekoliko različitih proizvođača, dok se u isto vrijeme u BiH vodi rasprava o tome kako nabaviti vakcinu i zašto se nisu stvorili bolji zakonski uslovi za lakšu nabavku vakcina, što jasno implicira na to koliko domaći donosioci odluka kaskaju za ostatkom regiona i svijeta”, smatra Čolpa.

Dodaje da je poražavajuća i obeshrabrujuća činjenica da ni oni za koje vjerujemo da će biti odgovorniji, “nisu se naročito pokazali prethodnih dana kada su u ime nižih nivoa vlasti bombastično najavili nabavku vakcina, što je nemoguće u trenutnom zakonskom okviru”.

“Više nema dileme oko toga da je tzv. ‘nojeva strategija’ zabijanje glave u pijesak i čekanja, apsolutno pogrešna. Ostaje samo dilema da li će iko, ili bolje upitati zašto neće niko, snositi političku i krivičnu odgovornost za pogubne posljedice svog nerada, dok moralne nikad nisu ni imali. Vladajuća državna četvorka i Predsjedništvo BiH hitno moraju donijeti akcioni plan izmjene potrebnih zakonskih regulativa i pokrenuti realizaciju paralelne nabavke vakcina od različitih proizvođača. Ukoliko urgentno ne djeluju, razmjere katastrofe bit će još veće”, navodi se u Čolpinom saopćenju.

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button