Svijet

Brojne životne tragedije su obilježile život novog američkog predsjednika Joea Bidena

Novoizabrani predsjednik SAD Joe Biden koji će 20. januara preuzeti dužnost,iza sebe ima veliku političku karijeru, ali je u privatnom životu pretrpio najteže zamislive tragedije - gubitak supruge i djece.

Biden je, naime, imao troje djece s prvom suprugom Neiliom Biden s kojom se vjenčao 1966. Dobili su sinove Josepha Robinettea III, poznatog kao Beau i Roberta Huntera, te kćerku Naomi Christinu, poznatu kao Amy.

Neilia se 18. decembra 1972. vozila sa troje djece kako bi kupila božićno drvce kada je na njihov automobil naletjela traktorska prikolica. Neilia i Naomi proglašene su mrtvim pri dovođenju u bolnicu. Naomi je imala tek nešto više od godinu.

Ovo je bio strahovit udarac za Bidena od kojeg se nikada nije oporavio.

Dvojica dječaka su preživjela, ali s ozbiljnim povredama. Biden je položio zakletvu za Senat 3. januara 1973. u bolnici u kojoj su se oporavljali njegovi sinovi.

Senator Biden je buduću prvu damu Jill Tracy Jacobs upoznao 1975. godine, a par se vjenčao 1977. Nekoliko godina kasnije dobili su kćerku Ashley Blazer.

Tragedijama ove porodice nije bio kraj.

Bidenov sin Beau između 1995. i 2004. radio je za Ministarstvo pravosuđa u Philadelphiji, da bi na kraju postao savezni tužilac. Beau se 2003. pridružio Nacionalnoj gardi vojske Delaware, a raspoređen je u Irak krajem 2008. godine. Kandidirao za državnog tužioca Delawarea 2006. godine i pobijedio, ponovivši uspjeh 2010.

No, 2010. primljen je u bolnicu i dijagnosticiran mu je lakši moždani udar. Tri godine kasnije dijagnosticiran mu je rak mozga nakon što je doživio dezorijentaciju i slabost. Nakon toga je započeo s terapijama i bolest se povukla.

Beau je objavio da se namjerava kandidirati za guvernera Delawarea, ali je 20. maja 2015. primljen u Nacionalno vojno-medicinsko središte Walter Reed. Njegov rak se vratio i tamo je umro 10 dana kasnije. Imao je 46 godina.

Pokopan je u Greenvilleu, u Delaware, pored majke i sestre. Njegov otac posjećuje mise u crkvi i često o njemu s velikom ljubavlju na službenim događajima.

Ove tragedije ostavile su doboke ožiljke u duši budućeg predsjednika SAD.

No, ovi nesretni događaji snažnije su vezali članove porodice Biden jedne za druge i produbili su njihovu empatiju prema drugim ljudima.

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com