Bosna i Hercegovina

Prva sjednica nove Vlade Kantona Sarajevo, na dnevnom redu i visoko obrazovanje

U toku je prva sjednica novog saziva Vlade Kantona Sarajevo koja je prošle sedmice dobila povjerenje većine zastupnika kantonalne skupštine.

Za dnevni red je predloženo 11 tačaka, a među njima su one i koje se odnose na Televiziju Sarajevo (TVSA), visoko obrazovanje i nauku.

Bit će razmatran prijedlog odluke o davanju saglasnosti direktorici TVSA za zaključenje ugovora o djelu, prijedlog rješenja o imenovanju komisije za izradu zakona o visokom obrazovanju i imenovanju komisije za izradu zakona o naučno-istraživačkoj djelatnosti.

Razmatrat će se i prijedlog zaključaka o preraspodjeli sredstava iz budžeta za 2020. godinu.

Vladu čine ministri koje su predložili Narod i pravda (NiP), Socijaldemokratska partija (SDP), Naša stranka (NS) i samostalni zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo. Premijer je ponovo Edin Forto iz NS-a.

Ovaj saziv izvršne vlasti se razlikuje od prethodnih po tome što se obrazovanjem bave dva ministarstva – jedno se bavi predškolskim, osnovnim i srednjim obrazovanjem, a drugo visokim obrazovanjem i naukom.

S druge strane, u jedno ministarstvo su sjedinjena ministarstva komunalne privrede i infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša.

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button