Bosna i Hercegovina

Okerić razgovarao s Katicom: Prioritet zapošljavanje novih policajaca u Sarajevu

Kako je istakao Okerić, Skupština i Vlada KS će nastaviti sa podrškom ovom ministarstvu i njenoj Upravi policije kako u kadrovskom kapacitiranju tako i u njegovom materijalno-tehničkom opremanju, a sve u cilju unapređenja sigurnosti u KS.

“Skupština KS će podržati svaku reformsku aktivnost koja će unaprijediti zakonske okvire i propise u ovoj oblasti, a što je pokrenuto još 2019. godine kroz usvajanje izmjena i dopuna kantonalnih zakona o unutrašnjim poslovima i policijskim službenicima”, podsjetio je Okerić.

Ministar Katica je kao jedan od osnovnih prioriteta svog budućeg rada istakao stvaranje neophodnih pravnih i finansijskih pretpostavki za upošljavanje novih policijskih službenika, obzirom da je evidentan njihov nedostatak i da se neminovno javlja potreba popunjavanja Uprave policije ovim kadrovima.

Istovremeno, razgovaralo se i obezbjeđivanju sredstva za ovu namjenu u budžetu KS za 2021. godinu.

Implementacija osnovnih zakonskih i strateških akata djelovanja MUP-a KS, uz fokus na angažovanje stručnih i kompetentnih kadrova, bila je, također, jedna od tema ovog sastanka.

Ovom prilikom je poručeno da će Skupština i Vlada KS nastaviti djelovati u pravcu iznalaženja rješenja izgradnje i obezbjeđenja objekta za smještaj MUP-a KS i Uprave policije. Taj proces je već pokrenut, i u okviru njega su radne grupe napravile prijedloge nekoliko mogućih rješenja.

“Naše opredjeljenje je da Sarajevo, kao administrativni i ekonomski centar države, što prije dobiju funkcionalnu i modernu zgradu policije, koja zadovoljava sve potrebe njihovog posla. Izbor lokaliteta, uz sve ostale potrebne pretpostavke, zavisit će od imovinsko-pravnih odnosa na pojedinim lokalitetima i naravno, od raspoloživih finansijskih sredstava koja će biti planirana u budžetu KS za ovu namjenu”, poručio je predsjedavajući Okerić sa današnjeg sastanka u MUP-u KS.

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button