Bosna i Hercegovina

Vijeće ministara (ne)će biti smijenjeno: Koji je najrealniji scenarij

Osim predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeltije gotovo niko nije zadovoljan radom ovog saziva izvršne vlasti Bosne i Hercegovine. Dugačak je spisak kritika i propusta u posljednjoj godini.

Pored opozicije, radom Vijeća ministara nije zadovoljna ni SDA. Ipak, to ne znači da će zastupnici te stranke i glasati za smjenu. Priča o smjeni je mnogo kompleksnija i povlači brojne druge političke reakcije i procedure.

Ipak, da i opozicija nije baš načisto sa zahtjevima danas pokazuju dvije različite tačke dnevnog reda. Prvo bi na red trebao doći zahtjev zastupnika opozicije iz entiteta Federacija BiH za iniciranje glasanja o nepovjerenju Vijeću ministara.

Potom, kao naredna tačka dolazi zahtjev grupe zastupnika, opozicije iz oba entiteta za glasanje o rekonstrukciji Vijeća ministara, odnosno o smjeni zamjenika ministra civilnih poslova.

A da ne cvatu ruže ni među samim ministrima pokazuje podatak da je Vijeće ministara nedavno glasalo o smjeni Bisere Turković, što je bio prijedlog jednog dijela zatsupnika u Parlamentu BiH.

Hipotetički, danas bi za smjenu Vijeća ministara mogla glasati opozicija. Od SDA se očekuje da bude suzdržana, barem je tako najavio predsjednik te stranke Bakir Izetbegović za Klix.ba.

“Ukoliko bi Vijeće ministara nastavilo blokade koje su obilježile 2020. godinu, onda bi o smjeni trebalo ozbiljno razmisiti sredinom 2021. godine, ali treba imati na umu da je to složeno pitanje koje bi podrazumijevalo i promjene u Domu naroda. SDA za sada neće podržati smjenu, ali ćemo ozbiljno razmotriti to pitanje sredinom 2021.”, kazao je čelnik SDA prije desetak dana.

Ukoliko bi priča o smjeni i prošla u Zastupničkom domu, slijedi velika brana u vidu Doma naroda, gdje će protiv izvjesno glasati čak osam delegata (četiri iz HDZ-a i četiri iz SNSD-a).

Pitanje smjene može se raširiti pa ići u drugi krug, hipotetički i Predsjedništvo BiH se može uključiti i teoretski može raspustiti parlament. Ali šanse da se nešto takvo dogodi su gotovo nepostojeće.

Nažalost, pitanje smjene Vijeća ministara u praksi se ne tretira samo na osnovu nerada te institucije, već za sobom povlači mnogo šire političko pitanje, uslovljavanja, pregovore u vezi s drugim pitanjima i još mnogo toga.

Današnje eventualno glasanje poslužit će da se privremeno na površinu izbaci aktuelno stanje, ko je za, a ko protiv i praktično bi se trebalo sve zaustaviti na tome.

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button