Bosna i Hercegovina

Borelj poručio Dodiku: Centre za migrante ravnomjerno rasporediti na cijeloj teritoriji BiH

Potpredsjednik Evropske komisije i visoki predstavnik Evropske unije (EU) za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Žozef Borelj (Josep Borrell) danas je telefonski razgovarao s predsjedavajućim Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom o teškim humanitarnim uvjetima stotina migranata u BiH, objavila je Služba za vanjske poslove EU.

EU je konstantno pozivala vlasti u BiH da brzo pojačaju svoje akcije zbog rješavanja teške humanitarne situacije u Unsko-sanskom kantonu i osiguraju osnovne i sigurne životne uvjete svim osobama koje i dalje spavaju na hladnoći u ekstremnim uvjetima.

Visoki predstavnik Evropske unije Borelj podsjetio je Dodika na punu posvećenost EU u podržavanju BiH osiguravajući finansijsku podršku od više od 88 miliona, i, pored ostalih pomoći, potpuno opremili prihvatni centar “Bira”, koji je ostao neiskorišten.

Pozvao je bh. vlasti da konstantno rade na održivim rješenjima, dodajući da se otvaranje centara ravnomjernije rasporedi na cijelom teritoriju zemlje.

Žozef Borelj je naglasio da bi neuspjeh toga imao ozbiljne posljedice po ugled Bosne i Hercegovine.

– EU računa na one koji su na vlasti u zemlji da preuzmu potpunu odgovornost, hitne mjere i sve što je potrebno za pružanje neposredne pomoći i rad na dugoročnim rješenjima – navodi se u saopćenju.

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button