Bosna i Hercegovina

SDA: Vučićevo čestitanje Dana RS-a je vrhunac nehumanosti prema žrtvama genocida

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je vlastima u Republici Srpskoj čestitao neustavni dan koji se u ovom entitetu danas slavi, a iz Stranke demokratske akcije su podsjetili da je ta država još uvijek utočište osumjičenima za genocid u Srebrenici.

“Vrhunac nehumanosti prema porodicama žrtava, i neiskrenog odnosa prema državi BiH, jeste da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić čestita 9. januar, praznik koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim i dan kada je počeo projekat koji je kulminirao genocidom u Srebrenici, dok istovremeno državni organi Srbije pod Vučićevom kontrolom kriju i štite vojne i političke funkcionere, koje međunarodni i bh. sudovi terete zbog učešća u genocidu”, rekli su iz SDA.

Oni dalje navode da državni organi Republike Srbije kriju i štite od procesuranja niz osumnjičenih izvršilaca genocida, među kojima su i dva izuzetno visoka vojna zvaničnika u hijerarhiji Vojske RS-a: pukovnik Radoslav Janković, oficir u Glavnom štabu VRS-a i potpukovnik Svetozar Kosorić, načelnik Odjeljenja za obavještajne poslove Drinskog korpusa VRS-a.

“Kosorić i Janković, protiv kojih je pred Sudom BiH podignuta optužnica za genocid u Srebrenici, u prvostepenoj presudi generalu Ratku Mladiću navedeni su, uz Mladića, Karadžića i ostale, kao članovi udruženog zločinačkog poduhvata vezanog za Srebrenicu, a jedini još uvijek nisu proceusirani, isključivo zbog toga što ih državni organi Srbije štite i kriju, rekli su.

Podsjetili su da se, prema informacijama pravosudnih organa Bosne i Hercegovine, najmanje devet optuženih za genocid u Srebrenici kriju u Srbiji.

Aleksandar Vučić je danas na svom Instagramu uputio čestitku predsjednici Republike Srpske Željki Cvijanović povodom Dana RS-a i time pokazao nepoštovanje države BiH s obzirom na to da je Ustavni sud ocijenio da je praznovanje 9. januara neustavno.

On je napisao da je prethodna godina pokazala da se “na međusobnom razumijevanju i solidarnosti temelji očuvanje najviših ljudskih i duhovnih vrijednosti” kao i to da je “očuvanje mira i stabilnosti u RS-u i dijelu BiH, najveći podsticaj za nastavak čvrste i plodotvorne sradnje i veza u ekonomskom, kulturnom i svakom drugom pogledu”.

Međutim, čini se da Vučić nije spreman na saradnju sa BiH u svakom pogledu ukoliko je riječ o osumnjičenim Srbima za ratne zločine.

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button