Bosna i Hercegovina

Inspektori obišli Bjelašnicu: Mjere se ne poštuju, velike gužve na skijalištima

Inspektori su, u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, izvršili nadzor kompletnog skijališta, te ski liftova za djecu i odrasle na Bjelašnici, a kojim upravlja preduzeće ZOI’84 Olimpijski centar Sarajevo.

Uprkos mjerama koje se odnose na preporučenu distancu među skijašima, ograničen broj osoba na žičari i ski liftovima, direktor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS Fahir Halilović rekao je za agenciju Fena da je očigledan nedostatak svijesti kod skijaša.

“Skijaši i sami nepoštivanjem međusobne distance dovode do stvaranja gužve i ugrožavanja tuđeg i vlastitog zdravlja. Kantonalni sanitarni inspektori će i u predstojećem periodu nastaviti kontinuirane kontrole nad specifičnim mjerama za skijališta, kako se Bjelašnica u zimskom periodu ne bi pretvorila u najveći klaster, čime bi se značajno ugrozila trenutno povoljna epidemiološku situaciju u KS. Osim poziva skijašima na odgovorno i savjesno pridržavanje mjera lične zaštite, istovremeno pozivamo i KJP ZOI’84 na strogo pridržavanje zakona, kao i općih i specifičnih mjera u kontekstu COVID-a 19, kao i onih koje su im naložene rješenjima sanitarnih inspektorA”, istakao je Halilović.

Bjelašnica u januaru 2020. (Foto: D. S./Klix.ba)Bjelašnica u januaru 2020. (Foto: D. S./Klix.ba)

Jedna od njih je, kako je kazao, i potreba za većim brojem COVID redara, a iz ZOI’-a 84 danas su najavili angažiranje 20-ak radnika koji će biti raspoređeni na poslovima opservacije i uspostavljaja reda na terenu, u kontekstu donesenih preporuka.

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button