Bosna i Hercegovina

Zašto Osman Mehmedagić nije proglasio narko dilera Nasera Keljmendija prijetnjom po nacionalnu sigurnost BiH?

Ulazak stranih kriminalaca u Bosnu i Hercegovinu ponovo je na dnevni red postavio pitanje nerada direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Osmana Mehmedagića zvanog Osmica, ali i njegovih privatnih interesa zbog kojih kriminalcima omogućuje nesmetano hodanje teritorijom Bosne i Hercegovine, piše PRESS.

Rješenjem Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH prije nekoliko dana državljanin Slovenije Rok Snežič proglašen je prijetnjom po nacionalnu sigurnosti Bosne i Hercegovine, a nakon čega je preko Graničnog prijelaza Gradiška 31. decembra 2021. godine zvanično napustio Bosnu i Hercegovinu.

Samo nekoliko mjeseci prije, na drugom graničnom prijelazu tj. graničnom prijelazu u blizini Zvornika, 5. oktobra 2020. godine u Bosnu i Hercegovinu bez ikakvih poteškoća ušao je kriminalac Naser Keljmendi. Koji su kriteriji ili bolje rečeno koji su interesi kojim se vodi Osmana Mehmedagića, a zbog kojih presuđeni kriminalac Naser Keljmendi ne predstavlja prijetnju nacionalnoj sigurnosti BiH, poznato je samo direktoru OSA-e.

Keljmendi, čovjek koji je osuđen 2018. godine u Prištini zbog trgovine drogom i koji se već nalazi na “crnoj listi” SAD-a, isključivo zahvaljujući volji Osmana Mehmedagića uspio je ući i slobodno se kretati na teritoriji BiH.

Da je Osman Mehmedagić radio svoj posao, tj. da se više bavio pitanjima nacionalne sigurnosti, a manje tračevima i podmetanjima, policijski službenici Granične policije BiH još 5. oktobra 2020. godine, prilikom pokušaja ulaska u BiH, uručili bi Keljmendiju rješenje u kojem bi pisalo:

“Naseru Keljmendiju nije dozvoljen ulazak u Bosnu i Hercegovinu. Kontrolom dokumenata utvrđeno je da imenovani naredbom OSA-e ima zabranu ulaska u BiH. Njegovo prisustvo na teritoriji BiH predstavlja prijetnju sigurnosti BiH, javnom poretku ili međunarodnim odnosima BiH”

Do toga nije došlo jer je kriminalac Naser Keljmendi očito za Osmana Mehmedagića častan i pošten čovjek, a možda čak i uspješni biznismen. Ovakav odnosi Mehmedagića spram najpoznatijeg narko dilera na ovim prostorima Nasera Keljmendija ponovo otvara pitanje da li Osman Mehmedagić i OSA štite narko dilere.

Naime, nekoliko policijskih službenika kojim je Mehmedagić oduzeo sigurnosnu dozvolu i ostavio ih bez posla javno su upozorili kako su ostali bez sigurnosnih dozvola tj. posla nakon što su istražnim radnjama došli do operativnih podataka koji povezuju vrh OSA-e s narko dilerima.

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button