Bosna i Hercegovina

Nadležni apeluju na poštivanje mjera u novogodišnjoj noći: Suzdržite se od okupljanja

Federalna uprava za inspekcijske poslove upozorila je da je u saradnji s kantonalnim inspekcijama poduzela sve aktivnosti na pojačanju inspekcijskih nadzora ove noći, ali i narednih dana. S tim u vezi formirani su timovi koji će kontrolisati objekte potencijalno visokog rizika za kršenje epidemioloških mjera.
Nadzor većih okupljanja

“Bez obzira što sve nadležne inspekcije na području FBIH djeluju u kadrovski ograničavajućim uvjetima, u funkciju zaštite zdravlja stanovištva su stavljeni svi raspoloživi kapaciteti. U tom smislu, data su ovlaštenja dodatnom broju federalnih inspektora kako bi se osigurala potpuna organizaciju rada i provođenje nadzora u noćnim satima, neradnim danima i vikendom. Inspekcijski nadzori će i dalje biti usmjereni na sredine visokog epidemiološkog rizika, odnosno mjesta okupljanja većeg broja ljudi, kako u zatvorenom, tako i otvorenom prostoru, naročito po pitanju mogućih organiziranja proslava koje se očekuju u ovom epidemiološki kritičnom periodu. Također, planirani inspekcijski nadzori će i nakon novogodišnjih praznika biti usmjereni na praćenje provođenja Preporuka za skijališta u kontekstu COVID-19, kao specifičnih mjera za skijališta i prateće ugostiteljske objekte”, saopćeno je iz FUZIP-a.

U smislu provođenja inspekcijskih nadzora, naredbama kriznih štabova je predviđena i podrška policijskih organa, kao podrška efektivnom provođenju inspekcijskih nadzora na terenu. Zajednički cilj svih odgovornih institucija je zaista da se u cjelosti ispoštuju mjere nadležnih kriznih štabova i spriječi dalje pogoršanje epidemiološke slike na području FBIH.

“S obzirom na ozbiljnost situacije i nivo rizika, apeliramo na građane, ali i organizatore proslava povodom nastupajućih praznika, da se u predstojećem periodu suzdrže od organiziranja i obilježavanja događaja koja uključuju veća okupljanja ljudi zbog realnog doprinosa nekontrolisanoj transmisiji virusa, a kako bi spriječili nesagledive epidemiološke posljedice. Napominjemo da je zbog kolektivne sigurnosti u narednim danima naročito potrebna maksimalna odgovornost, disciplina i saradnja građana, kao i striktno poštivanje obavezujućih epidemioloških mjera”, poručili su iz Federalne inspekcije.

Mjere i dalje na snazi

Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo također je pozvao građane da i u vrijeme novogodišnjih praznika poštuju epidemiološke preporučene mjere i izbjegavaju svaku vrstu većeg okupljanja.

Nadležni u KS ističu kako sve ranije donesene mjere ostaju na snazi, te ponavljaju da one podrazumijevaju ograničeno radno vrijeme svim ugostiteljima do 23 sata, poštivanje fizičke distance, kao i distance među stolovima, te ograničen broj osoba u zatvorenom prostoru na maksimalno 30 osoba. Podsjetimo da je građanima ograničeno kretanje od 23 sata do 5 sati ujutru.

I iz Ministarstva unutrašnjih poslova KS su najavili kako će u novogodišnjoj noći angažovati dovoljan broj policijskih službenika radi vršenja poslova i zadataka iz svoje nadležnosti, a posebno zbog pružanja asisitencija nadležnim inspekcijskim organima tokom provođenja planiranih inspekcijskih nadzora.

“Građani se pozivaju i da novogodišnje praznike provedu u krugu najuže porodice, jer izbjegavanjem svake vrste okupljanja štite sebe i svoje najdraže”, poruka je Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS.

Članovi Kriznog štaba na kraju ove godine, koju je, nažalost, obilježila pandemija koronavirusa, svim građanima upućuju i riječi zahvalnosti, zbog pokazane odgovornosti i poštivanja propisanih mjera, te im u narednoj 2021. godini žele, prije svega, dobro zdravlje i sreću.

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button