Bosna i Hercegovina

Ministarstvo zdravstva o odluci Ustavnog suda: Šta slijedi?

Federalno ministarstvo zdravstva oglasilo se danas povodom Odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine vezano za Naredbu Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva kojom je na području Federacije BiH ograničeno kretanje u periodu od 23 do 5 sati, kao i obaveznom nošenju zaštitnih maski.

Kako je saopćeno. Federalno ministarstvo zdravstva nije zaprimilo Odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. Također, Federalno ministarstvo zdravstva ne može komentirati Odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, nego će nakon zaprimanja i analize obrazloženja Odluke, a u okviru svojih nadležnosti, poduzeti aktivnosti u cilju provedbe Odluke Ustavnog suda BiH.

”Napominjemo da su naredbe Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva o ograničenom kretanju u periodu od 23 do 5 sati i obaveznom nošenju zaštitnih maski, kao i druge propisane mjere, i dalje na snazi.

Krizni štab/stožer FMZ svakih 14 dana donosi mjere na osnovu epidemiološke situacije u cilju zaštite zdravlja građana i smanjenja rizika za širenje virusa, te podsjećamo da pridržavanjem ličnih/osobnih mjera zaštite štitimo svoje, zdravlje svojih najbližih i zdravlje svih nas”, sapćeno je.

Kako je jučer saopćeno, Ustavni sud zaključio da miješanje u osnovna ljudska prava i slobode garantirane Ustavom Bosne i Hercegovine i Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda (Evropska konvencija), u konkretnom slučaju prava na privatni život i na slobodu kretanja, koje je izvršeno naredbama uskih segmenata izvršne vlasti o obaveznom nošenju zaštitnih maski i o ograničenju kretanja, u konkretnom slučaju kriznih štabova ministarstava zdravstva, kada je izostalo aktivno učešće u donošenju i preispitivanju naređenih mjera od strane najviših organa zakonodavne i izvršne vlasti, predstavlja kršenje navedenih ljudskih prava i sloboda.

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button