Bosna i Hercegovina

Borenović i Crnadak o aferi “Ikona”: Situaciju može popraviti samo Dodikova ostavka

Aferu "Ikona" u kojoj se našao predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik komentarisali su predsjednik PDP-a Branislav Borenović i bivši ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak. Istakli su da je to donijelo novi udarac imidžu cijele Bosne i Hercegovine.

Potez predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika da ukradenu ukrajinsku ikonu pokloni ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu, Crnadak smatra nezapamćenom blamažom.

“S obzirom na to da su iz Rusije objavili da će Lavrov vratiti navedenu ikonu, to se sve ukupno može nazvati samo najvećim međunarodnim skandalom u historiji Republike Srpske od kada ona postoji. Nažalost, ovim se pokazao samo jedan prevarantski mentalitet ljudi koji vode RS i ovaj put smo imali priliku da to vidi cijeli svijet i uvjeri se u ono što opozicija godinama govori. Sada smo došli u situaciju da se pošteni narod RS-a crveni i sramoti zbog ovakve arogantnosti, pohlepe i primitivizma”, kazao je Crnadak.

Budući da se Milorad Dodik do sada nijednom lično nije oglašavao vezano za ikonu te da se o njoj skoro nikako ne govori u pojedinim medijima u RS-u, Crnadak je naglasio da se time samo pogoršava trenutna situacija.

“Ne znam razlog zbog čega se on ne oglašava jer je time doprinio dodatnim špekulacijama i klasifikacijama ovog slučaja. Bilo bi bolje da je odmah odreagovao i pojasnio cijelu situaciju. Na ovaj način se stvaraju brojne zablude i ne zna se prava istina. Jedino što u svemu ovome može barem malo popraviti situaciju je ostavka Milorada Dodika, ali i rukovodstva RTRS-a na kojem afera ‘Ikona’ još uvijek ne postoji”, poručio je na kraju Crnadak.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović ističe da je nedostojan – riječ koja najbolje opisuje dosadašnji mandat Milorada Dodika na mjestu člana Predsjedništva BiH, navodeći da je iza njega niz gafova, brukanja, zloupotreba pozicije, a da je aferom “Ikona” dostigao vrhunac.

“U svojoj umišljenoj veličini, zaboravio je da u diplomatiji važe mnogo drugačija pravila od onih na koje je on navikao, a kojih se drže svjetski državnici, te izuzetak ne može biti Milorad Dodik. Zaboravio je da ne predstavlja sebe, nego Republiku Srpsku i da se svaki gaf knjiži upravo Republici Srpskoj. Nakon svega što je priredio i priređuje prethodne dvije godine, jedini ispravan potez jeste da podnese ostavku, povuče se sa pozicije koju očigledno ne zna da obavlja i spasi nas daljeg sramoćenja”, istakao je Borenović.

Zbog neoglašavanja glavnog aktera u aferi “Ikona”, još se ne zna kako je ona iz Ukrajine dospjela u BiH te zbog čega je kao poklon darovana Lavrovu koji ju je na kraju odlučio i vratiti.

Jedino se u javnosti oglasila Dodikova savjetnica za vanjsku politiku Ana Trišić Babić ponovo ne navodeći konkretan odgovor već osuđujući kritike upućene zbog ikone navodeći da je ona samo paravan za postupak članova Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića i Željka Komšića.

Portal Klix.ba je i otkrio slučaj vezan za ikonu nakon što je Ambasada Ukrajine uputila diplomatsku notu Ministarstvu vanjskih poslova BiH tražeći objašnjenja. Do danas nismo dobili odgovor iz kabineta Milorada Dodika iako smo ga tražili.

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button