Bosna i Hercegovina

Na imenovanje novog predsjednika VSTV-a bi mogli čekati mjesec, iako nema prepreka da to urade odmah

Sudija Branko Perić za Klix.ba kaže da ne postoje nikakve pravne prepreke da već prekosutra (u utorak) članovi izaberu novog predsjedavajućeg VSTV-a, ukoliko Tegeltija zaista potvrdi ono što je kazao da će otići iz Vijeća.

“Međutim, tamo je situacija poprilično komplikovana, oni su se pocijepali po entitetskom stavu, a šta će biti zavisi od entitetskih snaga”, rekao je Perić ne želeći da komentariše čije snage imaju veću moć u ovom trenutku.

Tegeltija je nedavno kazao da imenovanje može trajati mjesec dana i da će ga naslijediti neko iz Republike Srpske, sudija Perić poručuje da takvo nešto nema nikakvo zakonsko uporište.

“On će sad predlagadati da opet bude Srbin iz RS-a, to nije nikakva zakonska pretpostavka, ni uslov, oni mogu izabrati koga hoće”, rekao je Perić.

On još dodaje da su, iako ne postoje prepreke da novi predsjedavajući bude imenovan već u utorak, male šanse da se to desi.

Nema logike da stari članovi biraju novog predsjednika. U decembru ističe mandat Moniki Mijić i Dragomoru Vukoju u januaru, zna se ko će njega zamijeniti – Halil Lagumdžija, ali moguće je da će biti prijedloga da se sačeka da dođu novi članovi”, zaključio je Perić.

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button