Bosna i Hercegovina

Uvode se nova ministarstava u Kanton Sarajevo

Četvorka je jučer zajedno sa nezavisnim zastupnicima predala u procedu izmjene i dopune zakona zakona o organizaciji i djlokrugu organa uprave i upravnih organizacija Kantona Sarajevo koji će omogućiti da se postojeće Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade razdvoji na dva ministarstva, a Minstarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša i Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture da se spoji.

Tako bi postojalo Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade i Ministarstvo za odgoj i obrazovanje.

Dok bi se spojeno ministarstvo zvalo Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša.

Izmjene i dopune upućene se predsjedavajućem Skupštine Elvedinu Okeriću, što će on dalje uputiti prema Vladi i Zakonodavno pravnoj komisiji, dok će Vlada sačekati saglasnost Ministarstva finanasija, pravde i uprave, te Ureda za zakonodavstvo.

Potom bi se trebala donijeti odluka o održavanju hitne sjednice na kojoj bi se predložene izmjene i dopune usvojile.

Sudeći po reakcijama građana, ali i struke na posebno odobravanje naišlo je razdvajanje postojećeg ministarstva na Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade i Ministarstvo za odgoj i obrazovanje. Smatraju da će to u velikoj mjeri unaprijeditit oba ova segmenta.

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button