Bosna i Hercegovina

Odluka rukovodstva Kantonalnog odbora SDA Sarajevo: Mi smo podbjedili u Sarajevu, a općinske organizacije su izgubile i treba im uvesti povjereništva! Hoće li biti hrabrosti za ovakav potez?

Sinoć je na Ilidži, a gdje bi drugo, u organizaciji Fikreta Prevljaka održan sastanak Izvršnog odbora KO SDA Sarajevo sa samo jednom tačkom dnevnog reda – Usvajanje analize izbornih rezultata SDA na Lokalnim izborima 2020. godine za Kanton Sarajevo.

Izborni rezultati su, pogađate, usvojeni i to kao pozitivni, a nakon iscrpne Power Point prezentacije koju je ‘pripremio’ šef kantonalnog izbornog štaba Tašo Dacić.

Kako je Stranci demokratske akcije postalo svojstveno da formalno na čelu ima muškarca, a neformalno da svime rukovodi žena, tako je i kantonalni izborni štab, baš kao što je to slučaj i u stranci, vodila Enra Suljić, u svojstvu zamjenika šefa izbornog štaba, a kao megafon stvarnog šefa SDA.

Oni su sinoć svi zajedno odlučili: Kantonalni odbor Sarajevo nije kriv za porazne rezultate, a općinskim organizacijama treba uvesti povjereništva. Oni su pobjedili, a općinske organizacije su izgubile!

Oni su naime još jednom akcentirali da je odgovornost na općinskim organizacijama, te najavili uvođenje povjereništava u Starom Gradu, Centru, Novom Sarajevu i Ilidži, dakle svim onim organizacijama gdje su doživjeli poraz.

NOVI GRAD SARAJEVO

Najteže im je palo što realnog osnova nisu mogli naći za uvođenje povjereništva u općinsku organizaciju Novi Grad Sarajevo. Poznato je od ranije da je to samo prividni bastion SDA u kojem zapravo ni predsjednik Huso Ćesir, ni načelnik Semir Efendić ne slijede politiku stranke.

Kako PRESS saznaje u nedostatku razloga da uvedu povjereništvo, smislili su da će “ponašanje” ove općinske organizacije biti predmetom rasprave na Predsjedništvu stranke.

Ne tako davno, prvo Asim Sarajlić, vinovnik istoimene političko-koruptivne afere koju je obznanio upravo Efendić, a potom i Bakir Izetbegović, najavili su da će se “njima pozabaviti naknadno”, te da taj “zulum koji čine neće proći”.

Trenutno sve ukazuje na to da bi i Bakiru, ali i mnogim drugim članovima Kantonalnog odbora SDA Sarajevo (onome što je ostalo od njega), bilo draže da je Semir Efendić izgubio izbore, jer bi tako imali najbezbolniji način da ga se riješe, što je odavno njihova iskrena želja.

Efendić, vjerovatno, ne bi ni bio kandidat SDA za načelnika da Izetbegović nije računao na ogromnu podršku birača koju ima u Novom Gradu. Sada kad je vidio da to i nije baš tako i kada se i snaga biračkog tijela smanjila, možda Izetbegović krene u obračun koji je najavljivao.

Ostaje i da se vidi hoće li SDA imati hrabrosti sankcionisati navedene općinske organizacije u Sarajevu, na taj način potpuno amnestirajući Kantonalni odbor bilo kakve odgovornosti, iako je upravo stanje unutar KO i SDA u cjelosti, te afere koje su ih obilježile, zasigurno osnovni razlog ovakvog njihovog brutalnog poraza u Sarajevu.

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button