Bosna i Hercegovina

Konaković i Čengić – konačno spriječiti sukob interesa; Uputili u proceduru i zakonska rješenja

Delegati u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Elmedin Konaković (NiP) i Irfan Čengić (SDP) su u parlamentarnu proceduru uputili zakonska rješenja koja bi omogućila provođenje Zakona o sukobu interesa, piše Klix. Oni su predložili interventni zakon, to jeste Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o sprečavanju sukoba interesa u FBiH koji će omogućiti provođenje postojećeg Zakona o sukobu interesa u BiH.

“Želimo animirati javnost i pozvati ih na borbu da izvršimo pritisak na donosioce odluka da otkočimo tu famoznu priču o nedostatku alata za kontrolu sukoba interesa, što je jedan od najvećih problema u BiH”, rekao je Elmedin Konaković.

Od 2013. godine nijedno tijelo ne implementira Zakon o sukobu interesa u organima vlastu u FBiH nakon što je Centralnoj izbornoj komisiji oduzeta nadležnost vođenja postupaka za sprečavanje sukoba interesa.

“Sedam godina niko ne može odgovarati za sukob interesa”, poručio je Irfan Čengić.

Čengić i Konaković u interventnom zakonu traže uspostavljanje Komisije za sprečavanje sukoba interesa Parlamenta FBiH koja bi odlučivala o tome da li neko stanje, postupak ili radnja predstavljaju kršenje odredaba Zakona o sukobu interesa u institucijama u FBiH, što je prema aktuelnom zakonu u nadležnosti Centralne izborne komisije BiH.

Komisiju bi trebalo da imenuje Parlament Federacije BiH, imala bi 12 članova, od čega polovicu imenuje Predstavnički dom i drugu polovicu Dom naroda.

Članovi bi se birali proporcionalnim modelom, odnosno glasanjem parlamentaraca, a oni s najviše glasova bi ušli u komisiju.

“Najmanje jedan član mora dolaziti iz reda opozicionih stranaka. Za članove komisije iz Doma naroda izabrani su kandidati s najvećim brojem glasova, najmanje po jedan član komisije mora dolaziti iz reda svakog kluba delegata u Domu naroda”, stoji u predloženom zakonu.

Uporedo s ovim predaju i inicijativu za novi, reformski zakon o sukobu interesa koji bi bio u skladu s EU standardima.

“Drugi zakon je reformski, dostavili smo ga kao inicijativu. Njim bismo uveli strožije kazne i više djela koja su u sukobu interesa, uvela bi se profesionalna komisija sastavljena od eksperata, a ne od parlamentaraca”, rekao je Čengić.

Konaković poručuje da ovaj zakon u ladicama stoji dugo i da su oni sada načinili prvi korak kako bi konačno zaživio. Također je poručio da su izmjene postojećeg zakona kojim se uvodi komisija dobra ideja trenutno, jer dugo nemamo nikakvu vrstu nadzora sukoba interesa.

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button