Bosna i Hercegovina

Edin Forto za N1: Prioritet da riješimo primarnu zdravstvenu njegu

Edin Forto, mandatar za saziv nove Vlade u Kantonu Sarajevo, govorio je za emisiju Novi dan.

Nisam učestvovao u prvom dijelu pregovora jer sam bio jedan od potencijalnih kandidata, ali koliko znam nije bilo trzavica, prilično je sve bilo konstruktivno i očito je da nastavljamo priču od 2018. kad je dogovor bio važniji od bilo kakvih pojedinačnih napredaka“, kazao nam je Forto.

Istakao je i da će nastaviti da budu transparentni.

Popularnost prošle vlade bila je 70 posto. Analizirali smo zbog čega su građani dobro reagovali prema nama i jedna od ključnih stvari je transparentnost, odnosno to da smo se trudili da pojasnimo svaki potez i da priznamo grešku ako smo pogriješili i to nije često na političkoj sceni“, rekao je za N1.

Za Novi dan Forto je govorio i o projektima ove vlade.

Postoje neke stvari koje smo naslijedili od ranije i koje je ‘Vlada petak 13.’ nastavila. Imamo infrastrukturne stvari koje zahtijevaju posvećenost, ali razlika na prethodno imenovanje je da imamo tešku krizu uzrokovanu pandemijom, odnosno krizu prvenstveno zdravstva a onda i tešku ekonomsku krizu. Naši prvi potezi će biti vezani za to. Detektovali smo probleme i meni je prioritet da riješimo primarnu zdravstvenu njegu. Građani iz prve ruke vide krizu u tome čekajući po sedam sati na obične preglede. Onda imamo medicinske radnike koji padaju s nogu, a pojedine upravljačke strukture u domu zdravlja se zaključavaju da ne bi došli u kontakt sa nekim od pacijenata. Želimo da građanima olakšamo prolaz kroz ovu tešku krizu, krizu Covida“, naglasio je mandatar za saziv nove Vlade u KS.

Kazao nam je i da je budžet manji i do 150 miliona maraka, te da je pitanje kako nadomjestiti toliki novac.

To ćemo vidjeti kad vidimo detaljnu analizu budžeta. Prošli put smo radili tako da prvo krenemo od sebe i političke klase. Jedna od mjera je u programu racionalizacije upravljačkih struktura. Na primjer firme koje su u vlasništvu KS imale su tročlane skupštine. Mislim da nema prepreke da to budu jednočlane skupštine. Kada posložimo budžet vidjet ćemo gdje možemo raditi uštede“, istakao je za N1.

Rekao nam je i da ćemo do kraja godine imati kompletiranu i imenovanu vladu, te da se pregovori nastavljaju već danas.

Za Lejlu Brčić, potvrdio je da će biti ministrica pravde, a za ministra saobraćaja Adnana Štetu i ministra unutrašnjih poslova Admira Katicu se očekuje potvrda na daljim pregovorima, te je kazao da i ako se nešto promijeni, to će biti dio dogovora.

O saradnji sa SDA kazao je da bi volio više principijelnosti od Kluba SDA.

Ako ćemo suditi po onome što je bilo prošli put, ja bih iskreno volio više principijelnosti od Kluba SDA koji su preko noći stvari koje su oni mogli učiniti u nizu godina odjednom su im postali prioriteti onog trenutka kad smo mi bili imenovani. Navest ću primjer proširenje obuhvata predškolskog obrazovanja“, kazao je Forto između ostalog za N1.

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button