Bosna i Hercegovina

108 vijećničkih mandata u 32 lokalne zajednice: NiP nastavlja raditi u interesu naroda u svim dijelovima države!

Na posljednjim lokalnim izborima Narod i pravda (NiP) je osvojila 67.194 glasa širom Bosne i Hercegovine, što im je bilo dovoljno za 108 vijećničkih mandata u 32 lokalne zajednice.Kako su saopćili iz ove stranke rezultati izbora pokazali su da je ova stranka najbrže rastući politički projekat u Bosni i Hercegovini te da ih ovakva podrška obavezuje da nastave odlučno raditi u interesu naroda u svim dijelovima države.

“Posebno se zahvaljujemo svim građanima koji su nam svojim glasom ukazali svoje povjerenje. Odlučni smo da ne iznevjerimo dato povjerenje. Nastavit ćemo raditi u interesu svih građana Bosne i Hercegovine. Pred nama je ogroman posao, svjesni smo preuzete odgovornosti i važnosti da radimo marljivo, odgovorno i transparentno samo i isključivo u interesu naroda”, poručili su iz NiP-a..

Ukupno 67.194 glasa donijela su ovoj stranci 108 mandata u gradskim i općinskim vijećima u 32 grada odnosno općine.

“Vijećnici NiP-a aktivno će zastupati interese svojih sugrađana u lokalnim parlamentima u 32 općina i grada. Posebno nas raduje činjenica da ćemo, iako mlada politička stranka, svoje vijećnike imati u oba entiteta Bosne i Hercegovine te u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine. U svom djelovanju i kampanji smo naglašavali da nam je važan svaki pedalj naše domovine i tako ćemo i nastaviti”, istakli su.

Tvrde da su priliku pružili mladima i smatraju da se to pokazalo kao, kako su naveli, zrela politička odluka pa je od 108 vijećnika njih 46 mlađe od 35 godina pri čemu je za mnoge od njih ovo prvi politički angažman.

Napomenuli su da će u Kantonu Sarajevo imati najviše vijećnica u općinskim vijećima što je za njih pokazatelj, kako su ocijenili, ravnopravnog uključivanja žena u političke procese.

“U Brčko distriktu, tom strateški važnom dijelu domovine, osvojili smo dva mandata i na to smo ponosni. Izuzetnim smatramo i ostvareni uspjeh u Bijeljini gdje smo dali značajan doprinos probosanskim snagama te rezultat u Višegradu gdje je NiP osvojio jedan odbornički mandat pa će bošnjačka zajednica u ovom gradu imati dva umjesto jednog odbornika kako je to bilo ranije. Time smo pokazali da se možemo izdići iznad stranačkih interesa i djelovati zajedno sa drugim probosanskim snagama, ali i da možemo biti faktor koji će mobilizirati glasače koji inače ne bi ni izašli na izbore u slučaju kada imaju ponuđenu samo jednu opciju. Podržali smo i probosanskog kandidata za načelnika Srebrenice i tu se nadamo pravednom rješenju i pozitivnom ishodu. Ostaje žal što i druge stranke nisu prepoznale i pravilno odmjerile vlastite snage kao što je tu u slučaju Novog Travnika gdje je NiP, rezultati su pokazali, ponudio najboljeg kandidata, ali ga druge probosanske stranke iz različitih razloga nisu podržale”, naglasili su.

U NiP-u su potcrtali da će u Kantonu Sarajevo imati najviše mandata – 65 te su ukazali na rezultat i u Unsko-sanskom kantonu gdje su dobili 14 mandata, Srednjo-bosanskom kantonu 11, Tuzlanskom kantonu sedam, Zeničko-dobojskom kantonu pet, Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde tri mandata.

“Kao što smo uvijek govorili, vijećnici NiP-a odgovarat će prevashodno svojim sugrađanima koji su im ukazali povjerenje. Kao stranka, od njih tražimo da rade pošteno i odgovorno, da im interes građana bude iznad svakog ličnog ili stranačkog interesa. Ta misija definira put NiP-a koji građani prepoznaju i na tome ćemo ustrajati”, saopćili su iz NiP-a.

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button