Bosna i Hercegovina

Struka poručuje: Svaka druga osoba treba biti vakcinisana, to je jedini način da se spriječi epidemija

Već mjesecima svijet bruji o tome kada će u upotrebi biti vakcina protiv koronavirusa, pošasti koja je svijet bacila na koljena. Čekaju su odobrenja, a potom će na red doći isporuke, dogovori, pregovori…

Izričito “ne”

U Bosnu i Hercegovinu prve doze trebaju stići početkom 2021. godine. A mišljenja građana još su, prema nekim istraživanjima, podijeljena.

Prema pisanju Avaza, na ulicama Sarajeva jučer su građani u anketi rekli da većina njih jeste za vakcinisanje. Kako kažu, to je jedini spas. S druge strane, bilo je onih koji su izričito kazali “ne” vakcinisanju.

Iz Zavoda za javno zdravstvo (ZZJZ) Federacije BiH kazali su nam kako još nije rađena anketa kako bi znali koliko ljudi želi odnosno ne želi da se vakciniše. Navode da je još rano za procjene.

Infektolog prim. dr. Ednan Drljević smatra kako je vakcina protiv korone jedini način da se spriječi daljnje širenje i da se djelovanje virusa svede na minimum.

Ili da se, čak, u potpunosti zaustavi. Vakcina je, prema dosadašnjim istraživanjima, efikasna i bez značajnih nuspojava te ostavlja dugotrajan imunitet. Za državu Bosnu i Hercegovinu trebalo bi nabaviti toliko vakcina da se vakciniše svaka druga osoba, odnosno 50 posto populacije – kazao nam je Drljević.

Podsjetio je da se vakcinacija vrši kroz dva koraka, tako da su za jednu osobu potrebne dvije doze.

Dva koraka

U većini zemalja Evropske unije vakcinacija će početi poslije Nove godine i, po tom kalendaru vakcinacije, prvo se vakcinišu zdravstveni radnici i najugroženije skupine, potom stariji od 65 godina, prosvjetni radnici, policija, te na kraju svi ostali građani. Na taj način će se vakcinisati više od 50 posto stanovnika i zaustaviti COVID epidemija – naglasio je Drljević.

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button