Bosna i Hercegovina

Naša stranka dobila premijersku poziciju u Sarajevu iako ima samo tri zastupnika

Bilo je očekivano da će Narod i pravda, kao stranka sa ukupno sedam zastupnika, predložiti mandatara za sastavljanje novog saziva Vlade KS, ali odluku da Edin Forto bude premijer unutar Četvorke shvataju kao “visok stepen demokratičnosti”.

Naša stranka je od ranije poznata kao “tvrda za pregovaranje”, ali to nije bilo ključno zašto je odlučeno da Edin Forto bude izabran za novog premijera Kantona Sarajevo. Na prvom mjestu je njegovo iskustvo na toj poziciji za vrijeme Šestorke.

Velikim dijelom je tome, kako saznajemo, doprinijela i Stranka demokratske akcije saopćenjem da će podržati novu Vladu KS ako predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković bude premijer. Tada je odgovorio: “Sad neću, nema šanse!”

Na koncu, prigovori SDA i Bakira Izetbegovića da bi Elmedin Konaković trebao preuzeti odgovornost ne stoje, budući da je i SDA imenovanjem Marija Nenadića u dosadašnjem sazivu prepustila premijersku funkciju stranci koja ima tri zastupnika.

Naša stranka je od početka pregovora za sastavljanje novog saziva predlagala Edina Fortu za premijera. Narod i pravda je imao dva prijedloga – kandidata za načelnika Općine Novi Grad Edina Delića i predsjednicu Uprave Addiko banke Sanelu Pašić.

U posljednjoj fazi pregovora su kao naizvjesnije opcije ostali Edin Delić i Edin Forto, a prevagnuo je potonji.

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button