Bosna i Hercegovina

Četvorka danas donosi odluku: Forto ili kandidat NIP-a mandatar

Ime mandatara za sastav nove Vlade KS i budućeg premijera trebalo bi biti poznato tokom sutrašnjeg dana (tj. danas), a najkasnije u nedjelju, kazao je Elmedin Konaković, predsjednik Naroda i pravde za Dnevnik TVSA.

On je također potvrdio da će stranački organi Četvorke tokom sutrašnjeg dana potvrditi opredjeljenje za jednog od dva kandidata koji su u najužem izboru za tu funkciju. Jedan od njih je Edin Forto, bivši premijer Kantona Sarajevo.

Na pitanje da li je Adnan Delić drugi kandidat s obzirom da je poznato da je NIP predložio svog kandidata, Konaković nije želio ni potvrditi ni demantirati navodeći da nije korektno licitirati imenima u ovom trenutku.

Također, danas bi trebalo biti poznato ko će biti predsjedavajući Skupštine KS, a za tu poziciju su tri kandidata Elvedin Okerić (NIP), Danijela Kristić (NIP) i Vibor Handžić (Naša stranka). Poznato je da premijer i predsjedavajući Skupštine KS ne mogu biti iz istog konstitutivnog naroda.

Novi predsjedavajući trebao bi biti imenovan sljedeće sedmice, dok bi nova Vlada KS trebala biti imenovana u posljednjoj sedmici decembra.

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button