Bosna i Hercegovina

Pročitajte program nove Vlade Kantona Sarajevo!

Radna grupa koju su činili predstavnici nove većine u Skupštini Kantona Sarajevo predstavila je danas Sporazum nove skupštinske većine u Kantonu Sarajevo koji će biti i program djelovanja nove Vlade KS koja će biti uskoro formirana.

Haris Bašić iz Naroda i pravde kazao je da je to obavezujući dokument za novu Vladu KS.

„Vjerujemo da je ovo vrijedan pokušaj revitalizacije KS u situaciji kada smo svi na različite načine uzdrmani pandemijom koronavirusa“, kazao je Bašić, a prenosi NAP.

On je kazao da je sada situacija puno teža nego 2018. godine kada su pravili Vladu Šestorke. Jedan dio se odnosi na zdravstvo i sve ono što bi u kratkoročnim i dugoročnim mjerama trebalo realizovati.
Doktor Haris Vranić, predsjednik Savjeta za zdravstvo SDP BiH govorio je o mjerama za zdravstvo koji su sačinili predstavnici zdravstvenih savjeta ovih stranaka.

„Kratkoročne mjere se odnose koje će biti sprovodiive do kraja mandata ove nove Vlade, a dugoročne bi se mogle sprovesti u naredne četiri godine. Prva tačka ovih kratkoročnih mjera je provođenje cjelokupnog Akcionog plana u skladu za zaključcima Skupštine KS iz mjeseca agusta, potpuna informatizacija i uvezivanje javne i privatne ustanove u KS. Izbacuje se čuvena rečenica „put pacijenta“. Broj timova porodične medicine će se uskladiti sa brojem stanovnika. Namjera nam je da djeci besplatno nabavimo aparate za mjerenje glukoze za djecu. Rebalans budžeta ZZO KS s ciljem pravične raspodjele sredstava. Sprovoditi aktivan nadzor rada Ljekarske komore KS”, kazao je Vranić.

Cijeli sporazum pogledajte ovdje

Zastupnik Damir Marjanović kazao je da će biti formirano novo Ministarstvo za visoko obrazovanje i nauku, ali da neće doći do širenja administracije.

Predstavnik NBL-a Mirza Batalović također je govorio o ulaganju u nauku kako bi se sredstva mogla koristiti za naučno-istraživački rad.

Edin Forto iz Naše stranke kazao je da se posebna pažnja posvetila ekonomskom oporavku od pandemije koronavirusa.

“Procjene su da će Budžet KS biti manji za 150 miliona KM, a slična situacija nas čeka i naredne godine možda čak i gora. Fokus će biti na racionalizaciji svih izdataka predviđenih Budžetom, ako ne spasimo radna mjesta ne znam šta možemo drugo očekivati. Borba protiv posljedica pandemije bit će duga i teška, ali uz ove partnere uvjeren sam da ćemo iz krize izaći pametniji ali i jači”, kazao je Forto.

Program možete pročitajte ispod:

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com