Bosna i Hercegovina

Kako su se iz afere “Respiratori” izrodile još dvije istrage – U jednoj je Sarajlić, u drugoj Zolak

Tužilaštvo BiH zvanično je objavilo da je podiglo optužnicu u aferi “Respiratori”, koja se odnosi na nabavku 100 respiratora iz Kine, piše Raport.

Nabavku je izvršila kompanija Fikreta Hodžića “Sreberna malina”, a po nalogu Federalne uprave civilne zaštite na čijem je čelu bio Fahrudin Solak.

Sve je nadgledao premijer Federacije BiH Fadil Novalić, a potpis za finansijsku transakciju stavila je ministrica finansija Jelka Miličević.

Epilog je to višemjesečne istrage koju je vodilo Tužilaštvo BiH, odnosno tri tužioca: Džermin Pašić, Merisa Nurkić i Mirza Hukeljić.

U toku svoje istrage, tužioci su ispitali desetine svjedoka i pregledali stotine komunikacija koje su vodili osumnjičeni

O kako opsežnoj istrazi se radi možda najbolje govori podatak da su iz prve, temeljne istrage, krenule još dvije.

Naime, pored osnovne istrage o tome kako je tekla javna nabavka spornih respiratora, krenule su i istrage o ometanju rada pravosuđa te dodatno – protiv Aleksandra Zolaka, direktora Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Krenimo redom.

Istraga za ometanje rada pravosuđa vodi se protiv Asima Sarajlića, kadra SDA koji je saslušan u svojstvu svjedoka u aferi “Respiratori”. Situacija se počela komplicirati nakon što Sarajlić tužiocima nije htio ustupiti PIN svom mobilnog telefona kako bi se izvukla komunikacija njega sa osumnjočenim Fikretom Hodžićem. PIN nije htio ustupiti ni sam Hodžić.

S obzirom da se radi o materijalu koji bi Tužilaštvu BiH očigledno koristio u slučaju “Respiratori”, tužioci su bili promorani pokrenuti novu istragu. Zbog neustupanja materijala Sud BiH je čak i odredio novčane kazne. Zašto i šta kriju Sarajlić i Hodžić na svojim telefonima nije poznato.

Druga istraga jeste ona protiv Zolaka. Kako je Raport još jutros objavio Tužilaštvo ga je izostavilo iz optužnice u slučaju “Respiratori”, ali je se protiv njega pokreće drugi slučaj. Naime, sumnja se da je Zolak kao direktor nezakonito dijelio dozvole za uvoz medicinske opreme, ne samo kompaniji Srebrenoj malini već i nekim drugim.

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button