Bosna i Hercegovina

Vanredna sjednica VSTV-a, obraća se Milan Tegeltija: To je montaža!

Vanredna sjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine počela je u Sarajevu.

Na dnevnom redu sjednice je jedna tačka – aktuelna situacija. Članovima VSTV-a obraća se predsjednik ove institucije Milan Tegeltija koji se  prošle sedmice našao u središtu nove afere nakon što je u javnost procurio snimak njegovog navodnog razgovora o imenovanju sestre bivše članice VSTV Milijane Buha na jednu od pravosudnih funkcija.

Tegeltija je danas članovima ponovio svoju tvrdnju da je snimak montiran, da nije zakonit i da nije autentičan.

Naveo je da je isto potvrdila i Milijana Buha, nekadašnja članica VSTV-a sa kojom Tegeltija razgovara na spornom snimku.

“Možete mi vjerovati ili ne, ali to je montaža”, poručio je Tegeltija.

Jučer su politički direktori Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (Peace Implementation Council – PIC) pozvali bh. vlasti da odlučno krenu ka reformama koje se odnose na vladavinu prava i borbu protiv korupcije, koje su ključni dio procesa pristupanja EU.

“Upravni odbor PIC-a naglasio je da su pravosudne reforme ključni prioritet i izrazio opredijeljenost da pomogne bh. vlastima u tom pogledu. Upravni odbor PIC-a posebno je naglasio potrebu za izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću (VSTV) radi uspostavljanja temeljitog postupka provjere imovine sa ciljem boljeg rješavanja sukoba interesa i drugih pitanja povezanih s integritetom, jačanja neovisnosti, integriteta i odgovornosti sudaca, tužitelja i članova VSTV-a, te da bi se omogućio pravni lijek protiv odluka VSTV-a. Upravni odbor PIC-a primio je k znanju odluku članova VSTV-a da se očituju povodom nedavnih dešavanja i podstiče ih da poduzmu odgovarajući korak kojim će se povratiti povjerenje u tu instituciju”, naveli su iz u komunikeu Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira.

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button