Bosna i Hercegovina

Počelo serološko testiranje u BiH, bit će utvrđeno koliko je građana razvilo antitijela

U Federaciji BiH serološko testiranje populacije počelo je početkom novembra. Ovim istraživanjem rukovodi Zavod za javno zdravstvo FBiH u saradnji sa Zavodom za transfuzijsku medicinu FBiH na donatorima krvi koji pristanu učestvovati u studiji.

“Planirano je testiranje oko 1.100 ispitanika, a preliminarni rezultati studije očekuju se krajem godine”, naveli su za Klix.ba iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Serološko testiranje ima značaj u otkrivanju asimptomatskih slučajeva

Kako su dodali, serološko testiranje će dati novi uvid i pomoći u boljem razumijevanju epidemiološke situacije u FBiH.

“Osim toga, doprinijet će i boljem razumijevanju same bolesti i imunološkog odgovora. Njen najveći značaj je u otkrivanju asimptomatskih slučajeva budući da se, prema našim smjernicama, testiraju samo osobe koje imaju simptome”, naveli su.

Kada je riječ o Republici Srpskoj, u ovom entitetu serološko testiranje se provodi na Medicinskim fakultetima u Banjoj Luci i Foči u saradnji s Institutom za javno zdravstvo RS.

“Anketiranje članova porodica, kao i uzimanje uzoraka krvi od svakog pojedinca se provodi u domovima zdravlja svake od općina. Prva anketiranja i prikupljana uzoraka krvi su obavljena u Domu zdravlja Banja Luka od 23. novembra ove godine i do sada je urađeno oko 260 uzoraka. Materijali su u međuvremenu dostavljeni i ostalim domovima zdravlja koji će shodno predviđenoj dinamici u narednim danima ili sedmicama uzorke krvi dostavljati u laboratoriju za mikrobiologiju Centra za biomedicinska istraživanjaMedicinskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci”, kazao nam je Ranko Škrbić, dekan Medicinskog fakulteta u Banjoj Luci.

Medicinski fakulteti u RS imaju potrebnu opremu za serološko testiranje

Kako je dalje naveo, Vlada RS je finansirala nabavku potrebne opreme za ovaj proces serološkog testiranja.

“Nabavljeni su automatski analizatori za oba fakulteta, kao i ostali potrošni materijali, tako da laboratorije ova dva fakulteta raspolažu svim tehničkim preduslovima za serološke analize uzoraka krvi ispitanika. Pored toga, u anketiranju ispitanika značajnu pomoć pružaju i studenti Medicinskih fakulteta koji su također uključeni u ovo istraživanje”, dodao je.

U RS-u se serološko testiranje provodi po metodi slučajnog izbora, a obuhvata zdrave osobe koje su prije izvjesnog vremena preležale zarazu koronavirusom.

“Osobe koje su trenutno u akutnoj virusnoj infekciji ne učestvuju u istraživanju. Ispitivanje seroprevalencije se provodi standardim kitovima za ukupna antitijela, a koja smo kroz donaciju dobili od Svjetske zdravstvene organizacije. Studija se provodi u svim općinama Republike Srpske, a predviđeno je da se u prvoj fazi ispitivanja uključi oko 650 porodica, odnosno blizu 2.000 ispitanika prema epidemiološkoj metodologiji uzorkovanja”, pojasnio je Škrbić.

Kako je naglasio Škrbić, do sada je na Medicinskom fakultetu u Banjoj Luci obrađeno 450, a na Medicinskom fakultetu u Foči oko 300 uzoraka.

“To znači da je do sada obrađeno ukupno 750 uzoraka, ali još je rano za analizu svih rezultata. Ovo je prva faza ovog ispitivanja, a planirano je da radimo praćenje dinamike titra antitijela kod osoba koje su preležale zarazu koronavirusom”, zaključio je na kraju razgovora Škrbić.

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button